Greckie słodycze uchodzą za bardzo słodkie. Trudno się z tym nie zgodzić, skoro większość ciast ocieka w syropie. Tradycyjne, bożonarodzeniowe melomakarona greckie ciasteczka, same w sobie […]
Z reguły kalafiora w Polsce jadamy ugotowanego i posypanego bułką tartą z masłem. Ja to danie uwielbiam. Dziś, dla odmiany wpadłam na pomysł, żeby upiec kalafiora. […]
Pita z halloumi będzie świetną propozycją dla osób, które nie lubią mięsa. Czasem nie mamy pomysłu na przygotowanie szybkiego posiłku, tak by byl atrakcyjny i nieczasochłonny. […]
Makaron cukiniowy z suszonymi pomidorami to takie coś innego, nowego i badzo smacznego! Latem, w Grecji cuknia jest prawdopodobnie podstawą prawie każdego dania. Pieczemy, grillujemy, smażymy, […]
W temacie kaszotto można się doktoryzować. Z jaką kaszą łączyć jakie dodatki. Jaki sos w to wszystko wkręcić. Dziś opiszę łatwą sałatkę a może i danie […]
Kuolourakia wielkanocne greckie ciasteczka przygotowuje się, według tradycji w Wielki Czwartek. Mogą miec rożne kształty: warkocze, eski, ślimaki, kuleczki… ale zawsze są kruche z aromatem świeżo […]
Szparagi z jajkiem po benedyktyńsku jemy prawie codziennie, od kwietnia do czerwca. Według nas to najlepsze śniadanie pod słońcem. I rzeczywiście, w tych dniach tego słońca […]
Pascha, czyli grecka Wielkanoc to wielkie wydarzenie kościelne, kulturowe, społeczne i rodzinne. Rodziny gromadzą się przy wspólnym stole, na którym króluje pieczony baranek. Wcześniej, przed Wielkanocą […]
Jest wiele warzyw, które możemy nadziewać a następnie zapiekać. Bakłażany, cebule, cukinie, pory, papryki, pomidory czy wreszcie pieczarki. Od Twojej fantazji zależy czym nadziejesz i co […]
Pita, czyli po grecku placek, nadziewana szpinakiem, fetą, manouri, mizithrą, szynką, kaseri i innymi jeszcze produktami jest podstawą śniadaniową w Grecji. W piekarniach, kawiarniach przed południem […]