kwiaty cukinii nadziewane fetą Oliwowo
Kwiaty cukinii nadziewane fetą
19 czerwca 2021
sałatka z truskawkami i fetą Oliwowo

Pomysł na sałatkę z truskawkami i fetą podpatrzyłam, będąc na grillu u znajomych. Sezon truskawkowy w pełni, w związku z tym owoc pojawia się wszędzie. Śniadaniowo i koktajlowo. Obiadowo i sałatkowo.

Sałatka z truskawkami i fetą ma tak fantastycznie zrównoważony smak, że prawdopodobnie podpasuje wszystkim podniebieniom.

Dodatkowo, można wybierać z niej poszczególne składniki i delektować się słodyczą truskawek, czy słonym smakiem prawdziwej owczo-koziej fety. Takie skubanie „smaków” jest zdecydowanie na miejscu;-)

Jeszcze do niedawna truskawki traktowaliśmy stricte deserowo. Zawsze z cukrem, jogurtem czy śmietaną.

Sałatka z truskawkami i fetą – jak przygotować?

Nie odkryję Ameryki, pisząc, że wszystkie składniki na sałatkę muszą pochodzić z dobrego źródła. Wtedy z pewnością docenicie nieoczywiste połączenia słodkich i słonych smaków.

Przepis na sałatkę:

Składniki:

  • mix sałat (fajne świeże często w sieci Lidl) lub tylko rukola albo młode listki lub dobrze się komponuje sam baby szpinak – duże opakowanie
  • truskawki 0.5kg
  • pomidorki koktajlowe 100g
  • czerwona cebula
  • ser feta 150g
  • płatki migdałowe 60g
  • oliwa 70ml
  • cytryna
  • łyżka musztardy dijon

Przygotowanie:

  1. Mix sałat wyłożyć do dużej miski. Jeśli jest taka konieczność, sałaty umyć i dobrze osuszyć.
  2. Truskawki pokroić w ćwiartki lub w połówki, w zależności od ich wielkości.
  3. Pomidory przekroić na pół
  4. Cebulę posiekać w piórka
  5. Płatki migdałowe uprażyć na patelni
  6. Przygotować sos vinaigrette: oliwę, sok z cytryny i musztardę umieścić w słoiczku. Zamknąć słoik i energicznie potrząsać aż do momentu gdy wszystkie składniki sosu połączą się.
  7. Pomidory, cebulę, truskawki wymieszać z sałatą. Dodać sos.
  8. Całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. na wierzch pokruszyć ser feta
  9. Opcjonalnie posiekać kilkanaście listków świeżej mięty i dodać na top sałatki.

Sałatka z truskawkami i fetą będzie świetną przekąską na każdy letni wieczór. Zwłaszcza jeśli spędzacie go z przyjaciółmi. Różne warianty składników spowodują, że za każdym razem sałatka będzie smakować inaczej, na nowo.

Zachęcam do zabawy ze smakami, do eksperymentowania w kuchni. To daje radość życia;-)