makaron cukiniowy julienne z suszonymi pomidorami Oliwowo
Makaron cukiniowy z suszonymi pomidorami
23 czerwca 2020
pieczony kalafior z fetą Oliwowo
Pieczony kalafior z fetą
17 listopada 2020
pita z halloumi na ciepło, oliwowo

Pita z halloumi będzie świetną propozycją dla osób, które nie lubią mięsa.

Czasem nie mamy pomysłu na przygotowanie szybkiego posiłku, tak by byl atrakcyjny i nieczasochłonny.  Pita z halloumi spełnia wszystkie wymienione wcześniej warunki.

Co to jest pita i z czym ją się je?

Pita to rodzaj pieczywa. taki płaski chlebek, który po podgrzaniu tworzy „kieszonkę”. Przepis na doskonałą pitę znajdziesz TU.

Pitę bardzo szybko można przygotować samemu, ale jeszcze szybciej kupicie je w większych supermarketach. W makro znajdziecie na półkach z pieczywem.

Pitę najczęściej traktujemy jako pieczywo. W Grecji pitę podaje się jako poczekajka, do sałaty, dipów. Po prostu zamiast chleba. a nawet zamiast frytek czy ryżu (frytki i ryż prwdopodobnie najczęściej uzupełniają dania główne).

Ser halloumi – jak przygotować?

Ser halloumi najlepiej smkuje, gdy przyrządzimy go na ciepło (z grilla lub z patelni). Świetnie się podsmaża na zewnątrz, podczas gdy wewnątrz ma konsystencję ciągnącą.

Zakupiony ser owczo-kozi lub kozi trzeba pokroić w plastry ok. 1 cm.

Wydaje się, że halloumi trzeba przed smażeniem obtoczyć w mące czy w bułce, aby się zarumienił. Nic bardziej mylnego! Wystarczy gdy rozgrzejemy patelnię i położymy suche plastry sera (grubość ok. 1cm). Ser sam się pięknie zarumieni, ponieważma wystarczjąco tłuszczu w swej masie.

Dlaczego ser halloumi ma być owczy lub kozi?

Nazwa halloumi jest zastrzeżona dla sera, ktory pochodzi TYLKO z CYPRU i jest produkowany TYLKO z mleka owczego i koziego. Wszelkie domieszki mleka krowiego są niedozwolone.

Ponadto, mleko krowie powoduje, że ser będzie się rozpływał na patelni. Także polecam Wam zakup prawdziwego halloumi, np. w naszym sklepie.

Przepis na pitę z halloumi

Składniki (na cztery porcje):

  • cztery chlebki pita
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sałata – rukola
  • ser halloumi – kawałek ok 300 g (8 plastow ok. 1cm)

Przygotowanie:

  1. Chlebki pita podgrzać w piekarniku lub na grillu, tak aby utworzyła się w nich kieszonka
  2. Ser  pokroić w plastry i usmażyć na suchej patelni (lub na grillu)
  3. Do środka pity wkładamy po dwa plastry sera, plaster pomidora, trochę cebuli i rukoli.
  4. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Opcjonalnie, możemy też środek pity wysmarować sosem tzatziki.