koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka Oliwowo
KOULOURAKIA wielkanocne greckie ciasteczka
10 kwietnia 2020
kaszotto z fetą i szparagami Oliwowo

W temacie kaszotto można się doktoryzować. Z jaką kaszą łączyć jakie dodatki. Jaki sos w to wszystko wkręcić. Dziś opiszę łatwą sałatkę a może i danie na ciepło.

Kaszotto z fetą i szparagami najlepiej smakuje w sezonie szparagowym.

Wszystkie składniki można mieć zawsze pod reką i przyrządzić na śniadanie, obiad lub kolację. A nawet na wieczór z grillem jako przystawka.

Kaszotto – co to tak naprawdę jest i jak przyrządzać kaszotto?

Kaszotto to po prostu kasza z dodatkami. Nazwa pochodzi wprost od slowa risotto, czyli dania na bazie ryżu. W przypadku kaszotto podstawą jest kasza. Prawdę powiedziawszy to może być każdy rodzaj kaszy: jęczmienna, jaglana, pęczak, bulgur… Co tam Wam kubki smakowe podpowiadają.

Każde kaszotto przygotowujemy w ten sposób, że przygotowujemy kaszę, dodajemy dodatki i zalewamy sosem. Może to być wszystko cieple lub schłodzone też zawsze smakuje.

Przepis na kaszotto z fetą i szparagami.

U nas w lodówce zawsze znajda się produkty greckie. także zamieszczam dość intuicyjny przepis na kaszotto w stylu greckim.

Składniki (średnia miska, jako danie główne dla 2 osób, a jako przystawka dla 4-5):

  • kasza jęczmienna średnia (lub pęczak, albo bulgur) – 1 szklanka
  • pomidory suszone – pół małego słoika
  • ser feta 150g
  • szparagi zielone – pęczek (najlepiej cienkie)
  • oliwa – pięć łyżek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia – duża garść (pół doniczki marketowej)
  • sos sojowy – dwie łyżki
  • pestki do uprażenia na patelni – słonecznik, dynia, orzeszki piniowe – mix – ok. 40g

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotować na sypko – zwykle daję wody w stosunku 1:2 (na jedną szklanke kaszy – dwie szklanki wody), wodę lekko posolić. Do zagotowanej wody wsypać opłukaną kaszę, gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia wody. Gotowanie kaszy trwa ok. 15-20 minut. Potem zostawiamy jeszcze w garnku pod przykryciem ok 10 minut, aby kasza się lekko uprażyła.
  2. W tym czasie gdy gotuje sie kasza, przygotować szparagi. zielone szparagi obieramy, kroimy na ok. 3-4 cm i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy na oliwie ok. 5 minut.
  3. Nastepnie prażymy na suchej patelni pestki. Dobrze smakuje mieszanka słonecznika, dyni i orzeszkow piniowych. Ale oczywiście można użyć tyko jednych ulubionych pestek.
  4. Prygotowujemy sos. do blendera wrzucamy bazylię, oliwę, sos sojowy. Pieprzymy i odrobine solimy. Blendujemy na gładko. Gdy sos jest zbyt gęsty, trzeba dolać nieco oliwy i znów zblendować.
  5. Ugotowana kaszę mieszamy z przygotowanymi szparagami, posiekanymi pomidorami suszonymi, uprażonymi pestkami i polewamy sosem.
  6. Na koniec kruszymy ser feta.

Kaszotto z fetą i szparagami może mieć różne odsłony a każdą z nich warto wypróbować.

Zatem zmieniamy rodzaj kaszy, albo przygotujmy inny sos (np. zbelndowana natka pietruszki  z dodatkiem kolendry). Fajny wybor kasz i nietylko znajdziecie w Swojej Mące.

Wszystkie wersje są bardzo pyszne pod warunkiem użycia dobrych składników.