pieczony kalafior z fetą Oliwowo
Pieczony kalafior z fetą
17 listopada 2020
łosoś marynowany Oliwowo
ŁOSOŚ MARYNOWANY z czerwonym pieprzem
23 grudnia 2020
melomakarona greckie ciasteczka na święta OLIWOWO

Greckie słodycze uchodzą za bardzo słodkie. Trudno się z tym nie zgodzić, skoro większość ciast ocieka w syropie.

Tradycyjne, bożonarodzeniowe melomakarona greckie ciasteczka, same w sobie słodkie nie są, ale trzeba je moczyć w syropie. I to czas moczenia wpływa na stopień ich słodkości

Tutaj muszę podkreślić, że melonakarona przygotowuje się tak często jak kourabiedes, migdałowe ciasteczka opatulone cukrem pudrem.

Wykonanie melomakarona nie jest trudne. Za to obłędny zapach cynamonu w ciasteczkach roznosi się po całym domu. Wypróbujesz ten przepis raz, a będziesz wracał do niego rok rocznie.

Przepis na melomakarona greckie ciasteczka (ok. 40 ciastek)

Składniki:

na ciasto:

  • 0.5kg mąki
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki drobnego cukru
  • 0.5 szklanki oliwy extra virgin
  • 0.5 szklanki świeżo wyciniętego soku pomarańczowego
  • 50ml whisky
  • starta skórka z pomarańczy

na syrop:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • cynamon w proszku
  • goździki

na posypkę:

  • szklanka orzechów włoskich
  • starty cynamon
  • starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Przygotować syrop, podgrzewając cukier, wodę i przyprawy. Odstawić do ostygnięcia
  2. Przygotować posypkę. Orzechy i przyprawy wrzucić do foliowej torebki i rozdrobnić np. wałkiem drewnianym.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Do miski wlać oliwę, whisky, sok pomarańczowy i wsypać cukier. Energicznie mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać makę, sodę, skorkę pomarańczową i wyrobić ciasto. Ciasto pwoinno mieć konsystencję dość zwartą. Jeśli jest za rzadkie, trzeba dosypać mąki.
  5. Z gotowego ciasta lepić nieduże kulki, następnie lekko je rozpłaszczyć (kształt mini bułki paryskiej) i układać na blaszce.
  6. Każde ciasteczki przygnieść widelcem
  7. Piec ok. 20-25 minut.
  8. Gdy ciastko lekko zbrązowieją, wyciągnąć blachę i od razu, gorące ciasteczką kąpać w syropie. Bardzo krótko. Następnie zanurzyć w posypce i odlożyć na talerz.

Z podanych proporcji wyjdą dwie blachy melomakarona.

Im bardziej słodkie ciasteczka lubisz, tym dłużej maczaj w syropie. Nie można natomiat przesadzić, gdyż ciasteczka po postu rozpadną się.

Ważna uwaga. Do wykonania ciasteczek postarajcie się o jak najzdrowsze składniki. Oliwa, mąka, pomarańcze, przyprawy najlepsze są certyfikowane, prosto od producentów.

Ja używam przypraw od Planetarianie. Cynamon cejloński pachnie obłędnie.