melomakarona greckie ciasteczka na święta OLIWOWO
MELOMAKARONA greckie ciasteczka na święta
22 grudnia 2020
śliwki w czekoladzie Oliwowo
Śliwki w czekoladzie
25 grudnia 2020
łosoś marynowany Oliwowo
Łosoś króluje zarówno w kuchni greckiej jak i polskiej. Wdzięczna ryba do przygotowania w piecu, na patelni, na parze, a i surowa świetnie smakuje.

Dzis przedstawię Wam oryginalny przepis na łososia marynowanego z czerwoym pieprzem. Bardzo dobrze smakuje sam z białym pieczywem, a jeszcze lepiej podany na sałacie i z awokado.

Pamiętajcie, aby kupować łososia wartościowego.

Jak wybrać najlepszego łososia? Gdzie kupić dobrego łososia?

Chodzi o to, że ryby sa bardzo zdrowe ze względu na tłuszce omega 3, ale jednocześnie ryby sa bardzo niezdrowe, gdyż kumuluja w sobie zanieczyszczenia, głównie metale cięzkie. Dlatego tak ważne jest, aby dobrze wybrac łososia. Najmniej toksyn będzie miala ryba z dzikich łowisk Pacyfiku. Bogata w metale ryba odławiana jest w Atlantyku. Polecam czytać etykiety i znaleźć sobie źródło zdrowej ryby.
Osobiście polecam ryy ze sklepu rybnego AKWEN.
Łosoś marynowany skradnie Wasze serca. Ostatnio podajemy go na rukoli lub na młodych listach sałat mix.

Jak przgotować marynowanego łososia? Oto przepis, który zagości w menu na stałe.

Składniki:

  • dość grubby i szeroki plat łososia ok. 600g
  • 1/2 kubka oliwy extra virgin 
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 cytryny
  • 1 lyżka miodu płynnego
  • sól i pieprz
  • czerowny pieprz marynowany – mały słoik

Przygotowanie:

  1. Płat łososia (bez skóry) pokroić pod kątem 45 stopni w cienkie plasterki.
  2. Przygotować marynatę. Oliwę, ocet, sok z cytryn, miod, sól ii pieprz do smaku dokładnie wymieszać w miseczce. Dodać czerwony pieprz. Opcjonalnie może być zielony pieprz marynowany.
  3. W płaskim naczyniu (unas żaroodporne prostokątne) wlać trzy łyzki marynaty i rozlozyć kilka plastrów łososia. Znow polać marynatą. Przełozyć folią spożywczą.
  4. Ułozyc kolejne pięterko, czyli: marynaa, plastry łososia, marynaa i folia spożywcza. Folia spozywcza jest niezbędna. Chodzi o to aby plastry nie stykały się warstwowo. Wtedy się dobrze zamarynują.
  5. Po dwóch dniach łosoś marynowany z pieprzem jest gotowy!

Prawdopodobnie najlepiej wypadnie łosoś podany na zielonej sałacie i plastrach awokado. Ja zwykle wybieram rukolę i mix młodych listków. Jako sosu o salaty można uzyć marynaty z łososia.