Pomysł na roladki drobiowe z suszonym pomidorem przyszedł tak spontanicznie jak spontaniczna jest pogoda tego lata w Polsce;-) Drób to mięso, którego prawdopodobnie spożywamy najwięcej (zaraz […]
Deser chałwowy, który Wam polecam jest idealnie wyważony pod względem słodkości. Pomimo tego, że greckie słodycze są maksymalnie słodkie, deser chałwowy przełamuje ten stereotyp. Bita śmietana […]
Być może nieczęsto bywasz w Grecji zimą, bo Grecja wszystkim kojarzy się ze słońcem, morzem i sałatką grecką;-). Tymczasem zimą, gdy wilgoć wyłazi z każdego kąta […]
Finger food, czyli niewielkie podzielne przekąski na imprezowym stole stają się modne z wielu powodów. Niewątpliwie, paluchy serowe z gravierą wpisują się w tę modę i […]
Musaka, czyli grecka zapiekanka mieści się w kategorii dania jednogarnkowego. Ulubionego mojego. Najlepiej smakuje w górach, na Krecie. Równie dobry smak odtworzycie ze mną, właśnie z […]
Śniadanie z jajkiem to częsty motyw w naszej kuchni. Szakszuka z fetą to połączenie duszonych pomidorów, smażonych jaj przełamanych smakiem fety. Co to znaczy szkaszuka? I […]
Polska ziemniakiem stoi. Bez ziemniaków nie ma obiadu, mawiał mój ojciec. Ale i w Grecji, ziemniaki są bardzo popularne. A frytki, czy ziemniaki pieczone uzupełniają niemal […]
Z mięsa najchętniej jadamy drób. Głównie gotowany lub/i grillowany. W święta często na stół wjeżdża perliczka w pomarańczach z wolnowaru. Wolnowar to wspaniałe naczynie, bez którego […]
Dakos, bruschetta, pa amb tomàquet, grzanka – różne nazwy ta sama idea. W Grecji, a właściwie na Krecie, dakos – greckie grzanki na sucharach paximadia podaje […]