łosoś marynowany idealny Oliwowo
Łosoś marynowany w sosie sojowym
23 grudnia 2023
tapenada z oliwek kalamata oliwowo
Tapenada z oliwek kalamata
29 grudnia 2023
prosty sernik z anthotiro oliwowo

Robiłam serniki z różnych przepisów. Do dziś! Teraz tylko prosty sernik z sera anthotiro. Powiecie, że ser owczy ma zapach i się nie nadaje na deser?

Totalna bzdura. Mam przepis, z którego wychodzi sernik puszysty i lekki oraz tak smaczny, że prawdopodobnie już zawsze będziecie wracać do tego prostego sernika😉

Kluczem w sukcesie jest odpowiedni ser anthotiro. Co to takiego? To grecki twarożek owczy nieco sprasowany. Delikatny, minimalnie słony, idealny do miodu, marmolady, ale i często (zwłaszcza na wyspach) dodawany do sałatki greckiej;-)

Przepis na prosty sernik z anthotiro:

Składniki (na tortownicę 20cm):

  • 700g sera anthotiro
  • 400ml śmietanki 36% (zwykle używam Łaciatej)
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 130g drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Ser przepuścić przez praskę.
  2. Dodać wszystkie składniki i miksować aż do połączenia.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał kilka centymetrów ponad obręcz (sernik rośnie i trzeba zabezpieczyć, aby nie wykipiał)
  4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni a potem 40 minut w temperaturze 200.
  5. Sernik powinien przybrać mocno brązowy kolor. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku i po 10-20  minutach stopniowo otwieraj piekarnik. Jest szansa, że sernik nie spęka i nie opadnie;-)

Przepis na prosty sernik z anthotiro gotowy. Zostaniem w fanklubie?