Drób to mięso, którego prawdopodobnie spożywamy najwięcej (zaraz przed krwistymi befsztykami wołowymi;-). Filet kurczaka przerabiamy na różne sposoby. Ostatnio wpadłam na wspaniały pomysł rolowania. Rolowanie jest ekstra! Łatwe a efektowane. Dodatkowo można zrolować wszystko co jest pod ręką i co nada soczystości daniu.
Tak właśnie powstały roladki drobiowe z suszonym pomidorem. Właśnie przygotowywałam pomidory na zamówienie i myślałam, jak je spożytkować do mięsa.
Powstało pyszne danie, szybkie – dosłownie przygotujesz go w 10 minut (plus pieczenie kolejne 20 minut).
Składniki (10 roladek – na trzy osoby)
Przygotowanie:
Zwykle, w sezonie (jak teraz) robię szybkie pesto świeże. Do listków bazylii wrzucam orzechy włoskie (lub inne – w zależności czy jestem dobrze przygotowana czy gorzej;-), czosnek, kilka kaparów, dolewam oliwę i wszystko miksuję na gładko.
Do roladek warto podać pieczone warzywa lub same ziemniaki (przepis na greckie ziemniaki znajdziesz TUTAJ) z zieloną sałatą doprawioną sosem.