perliczka w pomarańczach Oliwowo
Perliczka w pomarańczach z wolnowaru
29 grudnia 2021
szakszuka z fetą Oliwowo
Szakszuka z fetą
16 stycznia 2022
pieczone ziemniaki jak w Grecji Oliwowo

Polska ziemniakiem stoi. Bez ziemniaków nie ma obiadu, mawiał mój ojciec. Ale i w Grecji, ziemniaki są bardzo popularne. A frytki, czy ziemniaki pieczone uzupełniają niemal każdy posiłek. Lubią je dzieci, uwielbiają dorośli. Pewnie dlatego, że greckie ziemniaki są pyszne i bardzo dobrze smakują poddane obróbce pieczenia. Podaje się je na stół niezależnie od dania głównego.

Jakie ziemniaki pieczone są najlepsze?

Ziemniaki do pieczenia nie powinny być za bardzo wilgotne. Lepiej gdy mają mniej skrobi. Ja zawsze wybieram takie średniej wielkości lub mniejsze. Z występujących odmian w Polsce wybrałabym: irga, irys, lord, bryza, orli, zeus:-). O odmianach ziemniaków można poczytać w wielu miejscach. Najlepiej wybrać sobie kilka typów i zapamiętać do czego się nadają. A potem doświadczać.

Niewątpliwie ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i raczej powinny wypaść z diety diabetyków, ale od czasu do czasu podjeść trzeba. Mają inne walory zdrowotne: dostarczają wielu witamin (m.in. witaminy C), obfitują w potas i magnez.

Przepis na pieczone ziemniaki:

Składniki (na dwie osoby):

  • 8 średnich ziemniaków
  • oregano suszone
  • oliwa extra virgin
  • ser graviera lub feta opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki porządnie wyszorować i zostawić w skórce. Jeśli jest brzydka, to obrać. Ale ziemniaki w mundurkach smakują zupełnie inaczej;-)
  2. Każdy ziemniak przekroić na pół (wzdłuż) chyba, że są duże – to wtedy podzielić na ćwiartki.
  3. Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie. Po 5 minutach od zagotowania, ziemniaki odcedzić.
  4. Ziemniaki wyłożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i obficie zlać oliwą. Najlepiej gdy mamy możliwość wymacerować w oliwie każdą cząstkę z osobna.
  5. Przygotowane ziemniaki posypać obficie suszonym oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec ok. 40 minut aż do porządnego zarumienienia. Jeśli mamy mniejsze cząstki ziemniaków, można w trakcie pieczenia – zamieszać.
  7. Po upieczeniu na rozgrzane ziemniaki, opcjonalnie, zetrzeć ser graviera lub pokruszyć fetę.

Ziemniaczki są fajnym dodatkiem do mięsa czy ryb, ale posypane serem stanowią samodzielne danie. Tradycyjnie, na stole greckim, stawiamy na środku i każdy smakuje kąsając po trochu.