roladki drobiowe z suszonym pomidorem i pesto OLIWOWO
Roladki drobiowe z suszonym pomidorem
18 lipca 2022
Grecki chlebek pita Oliwowo
Grecki chlebek pita
10 lutego 2023
keftedes w sosie pomidorowym Oliwowo

Szybki i smaczny obiad w stylu greckim?

Przygotuj keftedes w sosie pomidorowym (keftedakia me saltsa domata). Super greckie danie będzie smakować z całą pewnością także najmłodszym.

Co to jest keftedes? Podobne do polskich pulpecików, kuleczki z mielonego mięsa wzbogacone w składzie o świeże i suszone zioła, zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym.

Najczęściej, takie pomidorowe sosy spotykam na wyspach (mam nieodparte wrażenie że Korfu jest liderem dań zanurzonych w sosie pomidorowym).

Przepis na keftedes w sosie pomidorowym:

Składniki (na dwie osoby)

  • mięso mielone 500g – najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe, ale jeśli chcemy uzyskać delikatne mięso dla dzieci, możemy też wziąć mięso drobiowe
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • trzy łyżki bułki tartej plus jedna łyżka
  • trzy łyżki mąki
  • łyżka oliwy
  • świeża nać pietruszki, świeża mięta, oregano
  • sól, pieprz
  • na sos: cebula i  grecki sos pomidorowy tradycyjny, który kupisz TU (ewentualnie można przygotować sos z pomidorów w puszce, odpowiednio je redukując i przyprawiając), nieco wody

Przygotowanie:

  1. Cebulę zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty czosnek.
  2. Natkę pietruszki i pozostałe świeże zioła posiekać.
  3. Wszystkie składniki (mięso, jajko, bułka tarta, cebula, czosnek, zioła, przyprawy, oliwa) wymieszać i wyrobić mięso.
  4. Przygotowane mięso odstawić do lodówki na około godzinę.
  5. Gdy mięso się schłodzi, wyjąć z lodówki i uformować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.
  6. Każdą kulkę obtoczyć w mące z dodatkiem bułki tartej.
  7. Smażyć na oliwie!
  8. Sos: poddusić posiekaną cebulę, dodać gotowy sos pomidorowy tradycyjny oraz nieco wody.
  9. Wrzucić keftedes do sosu i jeszcze dusić ok 10 minut.

Keftedes w sosie pomidorowym gotowe! Można podać je z chlebem, pitą, albo ryżem, makaronem najlepiej typu orzo (katharaki). Do gorącego sosu opconalnie pokrusz fetę. Sos będzie bardziej ostry i gęstszy. Wtedy prawdopodobnie garnek wyliżesz do ostatniej kromki chleba;-)

Wskazówki:

  1. Keftedes smażymy na oliwie! Tak, tak, nic nie pomyliłam. Na oliwie można, a nawet trzeba. Będzie zdrowo, gdyż kotleciki smażymy w średniej temperaturze bez obaw o dymienie.
  2. Do masy mięsnej można dodać pokruszoną fetę. Ale z mojego doświadczenia, im mniej skłądników tym bardziej zjadliwe dla dzieci;-)