giouveralakia grecki rosół z pulpetami Oliwowo
GIOUVERLAKIA, grecki rosół z pulpetami
1 lutego 2022
deser chałwowy na chałwie greckiej Oliwowo

Deser chałwowy, który Wam polecam jest idealnie wyważony pod względem słodkości.

Pomimo tego, że greckie słodycze są maksymalnie słodkie, deser chałwowy przełamuje ten stereotyp. Bita śmietana i biała czekolada wygładza słodycz. Ważne, aby chałwa nie miała w składzie samego cukru. Koniecznie użyjcie chałwy z naszej oferty (TUTAJ wybór chałw).

Nawet dla osób niespecjalnie lubiących smak chałwy, wyczują raczej sezam/tahini i inne rozpływające się w ustach smaczki. Konsystencja deseru chałwowego jest również wspaniałą. Gładka, aksamitna chmurka.

Czy deser chałwowy jest trudny do zrobienia i wymagający doświadczenia od kucharza?

Absolutni NIE. Jestem pewna, że wszyscy sobie poradzą z przygotowaniem tego deseru. Przygotowanie trwa niezwykle krótko. Potem trzeba tylko wytrzymać czas chłodzenia deserków.

Przepis na deser chałwowy (4-6 średnich porcji)

Składniki:

  • biała czekolada mleczna – u mnie to z reguły Wedel lub Milka
  • 5ooml śmietanki 36% do deserów
  • mrożone maliny – ok. 300g
  • chałwa waniliowa 150g

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy maliny. Oczywiście w sezonie mogą być świeże. Maliny są gotowe gdy się rozpadną i większość wody odparuje. Powinien się zrobić mus. Odstawiamy do przestygnięcia. Kilka malin zostaw w całości (do dekoracji).
  2. Przygotowujemy niewielki garnek, na którym będziemy mogli postawić miskę do rozpuszczenia na parze czekolady i chałwy. W garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na garnku miskę. Do miski wlewamy ok 50ml śmietany, kruszymy czekoladę i chałwę. Wszystko delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Para z gotującej się wody, rozgrzewa miskę oraz znajdujące się w niej składniki.
  3. Odstawiamy miskę z masą do ostygnięcia.
  4. Gdy masa czekoladowo-chałwowa ostygnie, resztę śmietany ubijamy w oddzielnej misce. Można dodać odrobinę cukru pudru. Wtedy jest większa szansa, ze śmietana się nie przebije.
  5. Do masy chałwowo-czekoladowej dodajemy powoli ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
  6. całość wykładamy do małych naczyń. U mnie idealnie sprawdzają się nieduże miseczki. Na wierzch wykładamy mus malinowy. Posypujemy pokruszoną chałwą, dekorujemy maliną i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  7. Po ok. 2 godzinach deser jest gotowy. Ale nic się nie stanie gdy będzie tężał dłużej.

Deser smakuje zawsze! Mam nadzieję, że i Wy go pokochacie.