tatar ze śledzia z oliwkami Oliwowo
Tatar ze śledzia z oliwkami
18 grudnia 2021
makaronn z krewetkami Oliwowo
Najlepszy makaron z krewetkami
26 grudnia 2021
Czekoladowy blok i czekoladowe salami Oliwowo

Czekoladowy blok dla wszystkich Polaków jednoznacznie kojarzy się z PRLem. Mleko w proszku, główny składnik bloku, było dostępne praktycznie non stop. W obliczu braku słodyczy w sklepach i czekolady na kartki – blok wydawał się cieniem luksusu.

Czekoladowy blok czy salami?

Okazuje się, że blok znany jest bardzo dobrze Grekom, tylko… w kształcie salami! Blok czy salami, każda forma jest bardzo ok. Wybór należy do Was.

Czekoladowy blok często gości na naszym świątecznym stole, obok ciasteczek kourabiedes i melomakarona. O ciasteczkach przeczytasz TU i TU

Przepis na czekoladowy blok ala salami:

Składniki:

  • 500g mleka w proszku
  • 4-5 łyżek kakao
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 0.5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0.5 szklanki mleka tłustego
  • herbatniki (ok. 12 sztuk), bakalie (zwykle daję kwaśne, czyli suszoną wiśnię, suszoną żurawinę) i orzechy (pistacja, orzech laskowy i włoski – to doskonała mieszanka do bloku) wedle gustu
  • suszone figi lub daktyle  – trzy – cztery  sztuki (blok nabiera greckości;-)

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozpuścić masło z cukrem, mlekiem płynnym i kakao. Należy wszystko dobrze wymieszać, aby kakao się ładnie rozprowadziło.
  2. Masła nie trzeba gotować, ale poczekaj aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie, już bez podgrzewania dodawaj mleko w proszku. Po dwie trzy łyżki. I intensywnie mieszaj. Aż do wykorzystania całego mleka.
  4. W ostatniej fazie ciasto jest już bardzo twarde ale trzeba dobrze wmieszać mleko w proszku.
  5. Do masy dodaj herbatniki, bakalie i orzechy.
  6. Ciasto podziel na dwie lub trzy części i uformuj walce (kształt salami).
  7. Każdy walec owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
  8. Blok jest gotowy do jedzenia. Aby kiełbaski przypominały bardziej salami, oprósz każdą z nich cukrem pudrem. Lekko przetrzyj. Wtedy cukier puder wygląda jak skórka salami.

Po przeczytaniu przepisu, z pewnością każdy się skusi, żeby przygotować ten prosty i smaczny smakołyk.

Bakalie i suszone owoce polecam kupić z dobrego źródła. Bo liczy się świeżość i jakość. Planetarianie spełniają te dwa warunki.