Czekoladowy blok dla wszystkich Polaków jednoznacznie kojarzy się z PRLem. Mleko w proszku, główny składnik bloku, było dostępne praktycznie non stop. W obliczu braku słodyczy w sklepach i czekolady na kartki – blok wydawał się cieniem luksusu.
Czekoladowy blok czy salami?
Okazuje się, że blok znany jest bardzo dobrze Grekom, tylko… w kształcie salami! Blok czy salami, każda forma jest bardzo ok. Wybór należy do Was.
Czekoladowy blok często gości na naszym świątecznym stole, obok ciasteczek kourabiedes i melomakarona. O ciasteczkach przeczytasz TU i TU
Przepis na czekoladowy blok ala salami:
Składniki:
- 500g mleka w proszku
- 4-5 łyżek kakao
- 200g masła
- 100g cukru
- 0.5 szklanki cukru trzcinowego
- 0.5 szklanki mleka tłustego
- herbatniki (ok. 12 sztuk), bakalie (zwykle daję kwaśne, czyli suszoną wiśnię, suszoną żurawinę) i orzechy (pistacja, orzech laskowy i włoski – to doskonała mieszanka do bloku) wedle gustu
- suszone figi lub daktyle – trzy – cztery sztuki (blok nabiera greckości;-)
Przygotowanie:
- W większym garnku rozpuścić masło z cukrem, mlekiem płynnym i kakao. Należy wszystko dobrze wymieszać, aby kakao się ładnie rozprowadziło.
- Masła nie trzeba gotować, ale poczekaj aż cukier się rozpuści.
- Następnie, już bez podgrzewania dodawaj mleko w proszku. Po dwie trzy łyżki. I intensywnie mieszaj. Aż do wykorzystania całego mleka.
- W ostatniej fazie ciasto jest już bardzo twarde ale trzeba dobrze wmieszać mleko w proszku.
- Do masy dodaj herbatniki, bakalie i orzechy.
- Ciasto podziel na dwie lub trzy części i uformuj walce (kształt salami).
- Każdy walec owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
- Blok jest gotowy do jedzenia. Aby kiełbaski przypominały bardziej salami, oprósz każdą z nich cukrem pudrem. Lekko przetrzyj. Wtedy cukier puder wygląda jak skórka salami.
Po przeczytaniu przepisu, z pewnością każdy się skusi, żeby przygotować ten prosty i smaczny smakołyk.
Bakalie i suszone owoce polecam kupić z dobrego źródła. Bo liczy się świeżość i jakość. Planetarianie spełniają te dwa warunki.