Polskie Święta Bożego Narodzenia, a w zasadzie Wigilia – śledziem stoi. Aby przełamać nieco polski smak, proponuję tatar ze śledzia z oliwkami i suszonym pomidorem. Polski śledź bałtycki w greckiej pierzynce.
Tatar z ryby, czyli, że…?
Głównym elementem tatara zwykle jest surowe mięso lub ryba, albo warzywo. Tatar ze śledzia jest nieco podrabiany (śledź solony z beczki), ale z pewnością zrównoważy to smak. Mniej wprawnym kucharzom proponuję użyć śledzia z tacki, ot choćby Lisnera. W przeciwieństwie do takiego z beczki, będzie mniej słony (taki akurat do zjedzenia). Najważniejsze by był mięsisty płat, tak by przy siekaniu, ryba się ładnie kroiła, a nie rozmaślała.
Oprócz śledzia ważne są…
Pamiętajmy, że smak śledzia podkręcają dodatki, a więc dobrej jakości oliwki czy suszone pomidory. Wszystko powinno być jędrne, by znów, pod naciskiem noża – ładnie się wszystko rozdrobniło.
Przepis na tatar ze śledzia z oliwkami i suszonym pomidorem
Składniki:
- płaty śledzia – trzy sztuki
- cebula szalotka – jedna średnia
- oliwki drylowane kalamata – ok. 100g
- pomidory suszone – trzy duże pomidory
- musztarda francuska lub inna ostra np. sarepska – jedna łyżka
- kapary – łyżka – do przystrojenia
Przygotowanie:
- Śledzie odsączyć z oleju, jeśli bierzemy takie na tacce, lub wymoczyć jeśli kupimy prosto z beczki
- Cebulę drobno posiekać.
- Śledzie pokroić w drobniutką kosteczkę
- Oliwki odsączyć i posiekać. Jeśli nie uda Wam się kupić oliwek bez pestki (u nas na oliwowo.pl – praktycznie dostępne non stop), trzeba nieco się natrudzić, by wypestkować oliwki ale jest to do zrobienia. Od oliwek kalamata, pestka odchodzi dość łatwo. Wystarczy naciąć oliwkę jak śliwkę.
- Podobnie suszone pomidory. Najlepiej użyć takich nie z oleju a suchych tzw. „ready to eat”. Polecam dokładnie TE
- Wszystkie składniki połączyć, wymieszać.
- Dodać musztardę i ponownie wymieszać.
- Na talerzu do podania, wysypać nieco kaprów.
Tatar ze śledzia gotowy! Na stół wigilijny proponujemy podać na kilku talerzykach w niewielkich porcjach. Ale to już wedle gustu;-)