Boczniak ala śledż w suszonych pomidorach Oliwowo
BOCZNIAK ala śledź w suszonych pomidorach
8 grudnia 2021
Czekoladowy blok i czekoladowe salami Oliwowo
Czekoladowy blok a czekoladowe salami
24 grudnia 2021
tatar ze śledzia z oliwkami Oliwowo

Polskie Święta Bożego Narodzenia, a w zasadzie Wigilia – śledziem stoi. Aby przełamać nieco polski smak, proponuję tatar ze śledzia z oliwkami i suszonym pomidorem. Polski śledź bałtycki w greckiej pierzynce.

Tatar z ryby, czyli, że…?

Głównym elementem tatara zwykle jest surowe mięso lub ryba, albo warzywo. Tatar ze śledzia jest nieco podrabiany (śledź solony z beczki), ale z pewnością zrównoważy to smak. Mniej wprawnym kucharzom proponuję użyć śledzia z tacki, ot choćby Lisnera. W przeciwieństwie do takiego z beczki, będzie mniej słony (taki akurat do zjedzenia). Najważniejsze by był mięsisty płat, tak by przy siekaniu, ryba się ładnie kroiła, a nie rozmaślała.

Oprócz śledzia ważne są…

Pamiętajmy, że smak śledzia podkręcają dodatki, a więc dobrej jakości oliwki czy suszone pomidory. Wszystko powinno być jędrne, by znów, pod naciskiem noża – ładnie się wszystko rozdrobniło.

Przepis na tatar ze śledzia z oliwkami i suszonym pomidorem

Składniki:

  • płaty śledzia – trzy sztuki
  • cebula szalotka – jedna średnia
  • oliwki drylowane kalamata – ok. 100g
  • pomidory suszone – trzy duże pomidory
  • musztarda francuska lub inna ostra np. sarepska – jedna łyżka
  • kapary – łyżka – do przystrojenia

Przygotowanie:

  1. Śledzie odsączyć z oleju, jeśli bierzemy takie na tacce, lub wymoczyć jeśli kupimy prosto z beczki
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Śledzie pokroić w drobniutką kosteczkę
  4. Oliwki odsączyć i posiekać. Jeśli nie uda Wam się kupić oliwek bez pestki (u nas na oliwowo.pl – praktycznie dostępne non stop), trzeba nieco się natrudzić, by wypestkować oliwki ale jest to do zrobienia. Od oliwek kalamata, pestka odchodzi dość łatwo. Wystarczy naciąć oliwkę jak śliwkę.
  5. Podobnie suszone pomidory. Najlepiej użyć takich nie z oleju a suchych tzw. „ready to eat”. Polecam dokładnie TE
  6. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać.
  7. Dodać musztardę i ponownie wymieszać.
  8. Na talerzu do podania, wysypać nieco kaprów.

Tatar ze śledzia gotowy! Na stół wigilijny proponujemy podać na kilku talerzykach w niewielkich porcjach. Ale to już wedle gustu;-)