Czekoladowy blok i czekoladowe salami Oliwowo
Czekoladowy blok a czekoladowe salami
24 grudnia 2021
frytki z dyni pieczone Oliwowo
Frytki z dyni pieczone
27 grudnia 2021
makaronn z krewetkami Oliwowo

Często jest tak, że przygotowanie owoców morza przeraża nas. Makaron z krewetkami to naprawdę prosty i efektowny sposób na kolację z przyjaciółmi.

Poznajcie kilka wskazówek, które, jestem przekonana, sprawią, że makaron będzie smakował jak w najlepszej włoskiej (i greckiej;-) restauracji.

Tajemnica przygotowania makaronu z krewetkami.

Najważniejsze, aby zadbać o dobre składniki. Z całą pewnością po makaron udajcie się do sklepu włoskiego, a krewetki wybierajcie te największe w rozmiarze. Ja wiem, że one są droższe, ale nic nie przebije ich soczystości i prawdziwego smaku. Duże krewetki nie denerwują swym pancerzem, o ile obierzecie ich przed obróbką termiczną.

Jak przygotować krewetki do makaronu i nie tylko.

Krewetki przed obróbką termiczną należy obrać z pancerzyków, a jeśli zajdzie potrzeba – oczyścić. Obierając krewetki, pamiętajcie aby jeden pancerzyk zostawić przy głowie – i jeden od ogonka. Wtedy jest szansa, że krewetka będzie ładnie wyglądać na talerzu, a jednocześnie będzie ją łatwo skonsumować.

Przepis na makaron z krewetkami (na cztery osoby):

Składniki:

  • makaron spaghetti – 500g
  • krewetki świeże lub mrożone – mogą być obgotowane – opakowanie 16-20 sztuk
  • oliwa
  • czosnek
  • cebula szalotka
  • ouzo – odrobina
  • białe wino – ok. 50-70ml
  • szpinak 200g opakowanie
  • śmietanka 36% – słodka najlepiej Piątnica
  • papryczka chilli
  • cytryna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, że najlepiej ugotować go al dente – czyli taki prawie gotowy.
  2. Krewetki przygotować, tzn. rozmrozić i rozebrać z pancerzyków. Zostawić jeden pancerzyk przy głowie i jeden przy ogonku. To pomoże bez problemu rozprawić się z krewetką na talerzu i delektować się smakiem a nie męczyć z rozbiórką.
  3. Dwa ząbki czosnku rozdrobnić, cebulę szalotkę posiekać w piórka.
  4. Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć czosnek i cebulę. Trzeba uważać, żeby nie spalić czosnku.
  5. Dodać krewetki i alkohol. Lekko podsmażyć. Tak by wino się zredukowało. Jednocześnie pamiętajmy, że krewetki nie potrzebują długiej obróbki termicznej.
  6. Wrzucić szpinak i dosłownie po minucie, dodać śmietanę. Zagotować.
  7. Opcjonalnie dorzucić drobno pociętą papryczkę chilli.
  8. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
  9. Ugotowany makaron wrzucić do garnka i delikatnie wymieszać z krewetkami i szpinakiem.
  10. Podawać oczywiście na ciepło.

UWAGA! Dobrze mieć przygotowaną białą bagietkę. Świetnie komponuje się pozostałym na talerzu sosem;-).