Często jest tak, że przygotowanie owoców morza przeraża nas. Makaron z krewetkami to naprawdę prosty i efektowny sposób na kolację z przyjaciółmi.
Poznajcie kilka wskazówek, które, jestem przekonana, sprawią, że makaron będzie smakował jak w najlepszej włoskiej (i greckiej;-) restauracji.
Tajemnica przygotowania makaronu z krewetkami.
Najważniejsze, aby zadbać o dobre składniki. Z całą pewnością po makaron udajcie się do sklepu włoskiego, a krewetki wybierajcie te największe w rozmiarze. Ja wiem, że one są droższe, ale nic nie przebije ich soczystości i prawdziwego smaku. Duże krewetki nie denerwują swym pancerzem, o ile obierzecie ich przed obróbką termiczną.
Jak przygotować krewetki do makaronu i nie tylko.
Krewetki przed obróbką termiczną należy obrać z pancerzyków, a jeśli zajdzie potrzeba – oczyścić. Obierając krewetki, pamiętajcie aby jeden pancerzyk zostawić przy głowie – i jeden od ogonka. Wtedy jest szansa, że krewetka będzie ładnie wyglądać na talerzu, a jednocześnie będzie ją łatwo skonsumować.
Przepis na makaron z krewetkami (na cztery osoby):
Składniki:
- makaron spaghetti – 500g
- krewetki świeże lub mrożone – mogą być obgotowane – opakowanie 16-20 sztuk
- oliwa
- czosnek
- cebula szalotka
- ouzo – odrobina
- białe wino – ok. 50-70ml
- szpinak 200g opakowanie
- śmietanka 36% – słodka najlepiej Piątnica
- papryczka chilli
- cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, że najlepiej ugotować go al dente – czyli taki prawie gotowy.
- Krewetki przygotować, tzn. rozmrozić i rozebrać z pancerzyków. Zostawić jeden pancerzyk przy głowie i jeden przy ogonku. To pomoże bez problemu rozprawić się z krewetką na talerzu i delektować się smakiem a nie męczyć z rozbiórką.
- Dwa ząbki czosnku rozdrobnić, cebulę szalotkę posiekać w piórka.
- Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć czosnek i cebulę. Trzeba uważać, żeby nie spalić czosnku.
- Dodać krewetki i alkohol. Lekko podsmażyć. Tak by wino się zredukowało. Jednocześnie pamiętajmy, że krewetki nie potrzebują długiej obróbki termicznej.
- Wrzucić szpinak i dosłownie po minucie, dodać śmietanę. Zagotować.
- Opcjonalnie dorzucić drobno pociętą papryczkę chilli.
- Dosolić i dopieprzyć do smaku.
- Ugotowany makaron wrzucić do garnka i delikatnie wymieszać z krewetkami i szpinakiem.
- Podawać oczywiście na ciepło.
UWAGA! Dobrze mieć przygotowaną białą bagietkę. Świetnie komponuje się pozostałym na talerzu sosem;-).