KOURABIEDES greckie ciasteczka maślane migdałowe

śledzie z oliwkami i suszonymi pomidarami OLIWOWO
Śledzie z oliwkami i suszonymi pomidorami
14 grudnia 2019
ośmiornica z grilla Oliwowo
Ośmiornica z grilla
29 grudnia 2019
kourabiedes greckie ciasteczka maślane migdałowe

KOURABIEDES to tradycyjne greckie ciasteczka maślane migdałowe, ktore zwykle pojawiają się na Boże Narodzenie.

W Grecji, na święta Bożego Narodzenia, piecze się dwa rodzaje ciastek. Kourabiedes, maślane ciasteczka migdałowe oprószone pudrem kruche cistaeczka lub melomakaronia, zamoczone w syropie i obsypane orzechami włoskimi ciasteczka.

Mnie bardziej urzekły kourabiedes. Cudownie maślane, mocno migdałowe, oprószone cukrem pudrem niczym śniegiem, pachnące ciasteczka. Piekę je raz w roku i Was do tego zachęcam.

Według mnie, kourabiedes są z reguły mniej słodkie, w przeciwieństwie do większości słodkości greckich. Zresztą piekąc je w domu, można dozować tę słodkość. Poniżej przedstawiam optymalne proporcje.

Przepis na kourabiedes.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej SWOJA MĄKA (ekstremalnie może być mąka orkiszowa)
  • 300g prawdziwego masła
  • 100g cukru zmielonego lub cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szklanka posiekanych lub zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy i/lub migdałowy
  • 5oml koniaku lub brandy
  • woda różana
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Masło wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby było dość miękkie
  2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na biało.
  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rozdrobnione migdały.
  4. Podlać koniakiem, dodać ekstrakt waniliowy i/lub migdałowy i zagnieść ciasto.
  5. Przygotowane ciasto odstawić na 10-20 minut do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto formować w kulkiwielkości orzecha włoskiego. Mogą też być półksiężyce wycięte szklanką. Najlepiej jednak smakują „kształty” ulepione rękoma.
  7. Rozgrzać piekarnik.
  8. Przygotowane ciasteczka kourabiedes wyłożyć na blachę. Trzeba też delikatnie spłaszczyć każde ciasteczko.
  9. Pamiętajmy aby zachować odległości między ciasteczkami, gdyż trochę urosną
  10. Ciasteczka piec ok. 15-20 minut
  11. Jeszcze gorące skropić wodą różaną i obficie obtoczyć w cukrze pudrze. Woda różana nie jest konieczna, jeśli nie możemy jej nigdzie kupić (polecam zajrzeć do sklepów orientalnych).

Przygotowanie kourabiedes zajmie ok. 30 minut, a szczerze mówiąc już nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Dla mnie są jak pierniczki albo ciastka z maszynki. Obowiązkowe.

Kourabiedes, greckie ciasteczka maślane migdałowe długo zachowują świeżość.

Można przygotować większą ilość (np. z podwojnej porcji mąki i innych składników) i przechować do Nowego Roku.