Ale zaraz. Wielu z Was, zapyta się: jak to? śłodkie truskawki i słony smak fety? TAK!!! Przynam szczerze, że to połączenie słodko – słone jest doskonałe! Tarta truskawkowa z fetą, za każdym razem gdy ją robię, zaskakuje bardzo pozytywnie.
Oczywiście, najelpiej wykorzystać truskawki w sezonie. Ale nic nie szkodzi gdy się skończą. Tarta świetna jest także z malinami, brzoskwiniami czy nektarynkami a nawet ze śliwką węgierką.
Spód tarty truskawkowej z fetą to zwykłe ciasto francuskie. Zapewne dobrze będzie smakować na własnoręcznie zrobionym cieście kruchym. JA jednak preferuję szybkośći prostotę tego przepisu.
Ogólnie, nadzienie serowe nazwałam feta. Ale tak naprawdę to robię mix sera feta z delikatnym twarożkiem anthotiro lub, jeśli go nie mam, dodaję ser manouri albo jogurt grecki gęsty. Dodatki nieco łagodzą słoność fety.
Składniki:
Przygotowanie:
Tarta truskawkowa z fetą smakuje bardzo na ciepło, ale spokojnie możesz ją zanieść na grill party i smakować na zimno.