fasola gigantes w sosie vinaigrette
Fasola gigantes w sosie vinaigrette
13 czerwca 2023
tarta truskawkowa z fetaąOliwowo
Tarta truskawkowa z fetą
1 lipca 2023
Feta saganaki z miodem Oliwowo

Greckie słodycze są naprawdę słodkie. Ale co Wy na oryginalny deser na bazie słonego sera? Feta saganaki z miodem jest tak pyszna, że tego smaku z całą pewnością nie zapomnisz!

Warto wracać, wracać i wracać. Zwłaszcza, że feta saganaki z miodem to danie błysk!

Fetę saganaki z miodem skosztujesz niemal w każdej greckiej tawernie. Czasem jest to plaster sera zawinięty w filo, ale często fetę obtaczamy w mące i smażymy w oliwie bez panierki.

Co ważne, ten deser znajdziesz w menu w… przystawkach na ciepło;-)

Prawdopodobnie, gdy raz spróbujesz fetę z miodem, będziesz do niej często wracał myślami. Teraz pomogę Ci nie tylko wspominać o tym deserze, ale zdradzę, jak prosto przygotować fetę saganaki z miodem i zaskoczyć niezwykłym smakiem domowników, a może nawet gości.

Jak przygotować fetę saganaki z miodem?

Składniki (dwie porcje):

Jak widać lista składników jest krótka, a wszystko co greckie kupisz na oliwowo.pl

Przygotowanie:

  1. Plastry sera osuszyć ręcznikiem papierowym. Dobrze gdy są niegrubsze niż 1cm
  2. Każdy plaster obtoczyć w mące.
  3. Oliwę rozgrzać na patelni
  4. Każdy kawałek sera obsmażyć z dwóch stron na złoto.
  5. Jeszcze gorące plastry sera polać miodem i obsypać ziarnem sezamu.

Feta z miodem smakuje najelpiej od razu po usmażeniu (podajemy na ciepło). Super ważny czynnik udanego dania to dobór tylko oryginalnych produktów. Z pseudo fety deser się nie uda. Miód tymiankowy zaś, nadaje smak ziołowy i nie potęguje słodyczy.