TIROKAFTERI – OSTRA PASTA SEROWA
27 maja 2019
grecki ser saganaki smażony Oliwowo

Ser saganaki smażony na patelni czy na grillu znajdziecie chyba w każdym menu, w każdej karcie, w każdej restauracji, jak Grecja długa i szeroka.

Banalnie proste przygotowanie w każdych warunkach. Ser saganaki do usmażenia możecie kupić w naszym sklepie. Nazwa saganaki związana jest ze specjalnym naczyniem do zapiekania. Tu odnosi się do sposobu przygotowania (zapiekanie na patelni).

Ser saganaki – co to za ser?

Ser saganaki prdukuje firma Arvanitis, w północnej części Grecji. Jest to twardy ser krowio-kozi o dużej zawartości tłuszczu. Dlatego do smażenia nie potrzebujemy dodatkowej oliwy.

Ser saganaki smażony- jak przygotować? Najlepszy przepis na saganaki.

Składniki:

Ser saganaki 200g (na dwie osoby)

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną suchą patelnię kładziemy plastry sera i
    smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  2. Podajemy natychmiast po usmażeniu

Porady:

Ser jest najsmaczniejszy od razu po przygotowaniu. Chrupiący na zewnątrz i ciągnący w środku. Dość szybko traci te walory i staje się twardy.