Robiłam serniki z różnych przepisów. Do dziś! Teraz tylko prosty sernik z sera anthotiro. Powiecie, że ser owczy ma zapach i się nie nadaje na deser?
Totalna bzdura. Mam przepis, z którego wychodzi sernik puszysty i lekki oraz tak smaczny, że prawdopodobnie już zawsze będziecie wracać do tego prostego sernika😉
Kluczem w sukcesie jest odpowiedni ser anthotiro. Co to takiego? To grecki twarożek owczy nieco sprasowany. Delikatny, minimalnie słony, idealny do miodu, marmolady, ale i często (zwłaszcza na wyspach) dodawany do sałatki greckiej;-)
Przepis na prosty sernik z anthotiro:
Składniki (na tortownicę 20cm):
- 700g sera anthotiro
- 400ml śmietanki 36% (zwykle używam Łaciatej)
- 4 jajka
- budyń waniliowy lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 130g drobnego cukru
Przygotowanie:
- Ser przepuścić przez praskę.
- Dodać wszystkie składniki i miksować aż do połączenia.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał kilka centymetrów ponad obręcz (sernik rośnie i trzeba zabezpieczyć, aby nie wykipiał)
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni a potem 40 minut w temperaturze 200.
- Sernik powinien przybrać mocno brązowy kolor. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku i po 10-20 minutach stopniowo otwieraj piekarnik. Jest szansa, że sernik nie spęka i nie opadnie;-)
Przepis na prosty sernik z anthotiro gotowy. Zostaniem w fanklubie?