fasolka szparagowa po grecku w pomidorach i w oliwieOliwowo
Fasolka szparagowa po grecku w pomidorach
25 września 2019
śledzie z oliwkami i suszonymi pomidarami OLIWOWO
Śledzie z oliwkami i suszonymi pomidorami
14 grudnia 2019
placki z cukinii z serem feta

Placki z cukinii z serem feta są grecką alternatywą dla polskich placków ziemniaczanych.

Połączenie delikatnej cukinii i ostrzejszego sera feta daje znakomity efekt smakowy. Przekonaja się do niego na pewno dzieciaki i dorośli. Mam wrażenie, że to zdrowsza alternatywa dla naszych rodzimych placków ziemniaczanych.

Placki najlepiej zajadać tuż po przygotowaniu, ale jeśli mają poczekać np. na kolację to można je odgrzać w piekarniku, aby były bardziej chrupiące.

Do placków możemy przygotować sos tzatziki lub tradycyjnie posypać je odrobiną cukru. Znów trochę nieoczywiste połączenie smaków słono-słodkich, ale jak najbardziej dopuszczalne.

Przepis na placki z cukinii z serem feta.

Składniki (porcja dla dwoch osób):

  • cukinia ok. 400g
  • ser feta owczo-kozi ok. 50g
  • mąka pszenna, orkiszowa lub żytnia ok. 80-100 g (dwie-trzy czubate łyżki)
  • jajko
  • mała cebula (opcjonalnie)
  • łyżka jogurtu greckiego (lub śmietany)
  • szczypta soli, trochę pieprzu
  • szczypta sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (bez obierania)
  2. Odsączyć nadmiar wody – najlepiej pulpę lekko posolić i odstawić na 10-15 minut.Następnie odcisnąć wodę.
  3. Cebulę cetrzeć na mniejszych oczkach (opcjonalnie – można nie dodawać cebuli jesli ktoś nie lubi lub jest uczulony)
  4. Do cukinii dodać rozbełtane jajko, jogurt, ser feta i calość połączyć.
  5. Stopniowo dodawać mąkę aż uzyskamy lekko zwartą konsystencję
  6. Dodać sól, pieprz, trochę sody.
  7. Smażyć na rozgrzanej patelni.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Może to być sos tztaziki, sos pieczarkowy, gulasz mięsny albo cukier drobny;-)

Gdy placki są za tłuste.

Placki z cukinii z serem feta można smażyć bez tłuszczu. Wystarczy przetrzeć patelnię oliwą i porządnie ją rozgrzać. Jeśli natomiast smażymy na dość głębokim tłuszczu, placki po usmażeniu wykładajmy na ręcznik papierow aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.

Im mniej ciasta rozpłaszczymy na patelni, oraz im większą temperaturę damy do smażenia, tym placki będą bardziej chrupiące.

Ser Feta możemy wykorzystać również na wierzch, na placki, zamiast dodawać go do ciasta.

Placki z cukinii z serem feta są doskonałe na przekąskę i danie główne.