Połączenie delikatnej cukinii i ostrzejszego sera feta daje znakomity efekt smakowy. Przekonaja się do niego na pewno dzieciaki i dorośli. Mam wrażenie, że to zdrowsza alternatywa dla naszych rodzimych placków ziemniaczanych.
Placki najlepiej zajadać tuż po przygotowaniu, ale jeśli mają poczekać np. na kolację to można je odgrzać w piekarniku, aby były bardziej chrupiące.
Do placków możemy przygotować sos tzatziki lub tradycyjnie posypać je odrobiną cukru. Znów trochę nieoczywiste połączenie smaków słono-słodkich, ale jak najbardziej dopuszczalne.
Składniki (porcja dla dwoch osób):
Przygotowanie:
Placki z cukinii z serem feta można smażyć bez tłuszczu. Wystarczy przetrzeć patelnię oliwą i porządnie ją rozgrzać. Jeśli natomiast smażymy na dość głębokim tłuszczu, placki po usmażeniu wykładajmy na ręcznik papierow aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.
Im mniej ciasta rozpłaszczymy na patelni, oraz im większą temperaturę damy do smażenia, tym placki będą bardziej chrupiące.
Ser Feta możemy wykorzystać również na wierzch, na placki, zamiast dodawać go do ciasta.
Placki z cukinii z serem feta są doskonałe na przekąskę i danie główne.