buraczki pieczone z serem feta Oliwowo
Buraczki pieczone z serem feta
23 września 2019
placki z cukinii z serem feta
Placki z cukinii z serem feta
11 października 2019
fasolka szparagowa po grecku w pomidorach i w oliwieOliwowo

Fasolka szparagowa po grecku w pomidorach

Fasolka szparagowa, wiadomo, najlepsza z bułką tartą i masłem. Ale, ale… naprawdę spróbujcie zrobić fasolkę szparagową po grecku w pomidorach.

To danie broni się jako samodzielna przystawka lub można podać z mięsem (uwielbiam z polędwiczkami z indyka w sosie teryaki) albo np. ze smażonym serem saganaki czy halloumi na ciepło.

Składniki:

(na dwie osoby)

  • Fasolka szparagowa 500g (może być żółta a jeszcze lepsza zielona, bardziej popularna w Grecji)
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Bulion 0.5 szklanki
  • Oliwa extra virgin – dwie łyżki

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut)
  2. Odcedzić wodę, w której gotowała się fasolka a do garnka dodać bulion, posiekany czosnek i pomidory z puszki
  3. Dodać dwie łyżki oliwy
  4. Wszystko dusić pod przykryciem ok 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Na ostatnie 5 minut dorzucić posiekaną natkę pietruszki

Fasolkę szparagową po grecku w pomidorach podawać na ciepło. Ja oczywiście dodaję posiekaną papryczkę chilli. Zawsze to loteria, jak bardzo fasolka będzie ostra. Wszak papryczki zawsze mają nierowną ostrość.

W podanych proporcjach, raczej będzie dużo pomidorowego sosiku. Fajnie gdy mamy pod ręką białe pieczywo, np. bagietkę. Wtedy można maczać bułę w sosie i zajadać.