Pieczony bakłażan z fetą spróbujecie praktycznie w każdej greckiej tawernie. To popularne meze przygotowuje się szybko, ale też nie spodziewajcie się, że zawsze będzie tak samo przygotowane. Każda gospodyni lubi wprowadzać swoje urozmaicenia;-)
W Grecji bakłażan to zaraz obok cukinii, najpopularniejsze warzywo. Nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, grillowania. Pieczony bakłażan świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może stanowić też samodzielne danie wege.
Pieczony bakłażan to potrawa przygotowywana z bakłażana, który jest pieczony w piekarniku. Bakłażan, znany również jako oberżyna lub gruszka miłosna, jest warzywem z rodziny psiankowatych. Po upieczeniu, jego miąższ staje się miękki i delikatny, a smak głęboki i lekko orzechowy. Fakt, że bakłażan jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, sprawia, że często występuje w dietach roślinnych. Niektórzy, co prawda, nie lubią przyrządzać bakłażana, gdyż twierdzą, że ma gorzkawy posmak. To zupełnie nieprawda!
Bakłażan jest popularny w wielu kuchniach na całym świecie, w tym:
- Kuchnia śródziemnomorska: Grecja (np. moussaka), Włochy (np. parmigiana di melanzane), Turcja (np. imam bayıldı).
- Kuchnia bliskowschodnia: Liban, Izrael, Syria (np. baba ghanoush).
- Kuchnia azjatycka: Indie (np. baingan bharta), Chiny, Japonia.
- Kuchnia bałkańska: Serbia, Bułgaria (np. ajvar).
Jak przyrządziś pieczonego bakłażana z fetą? Oto przepis:
Składniki:
Przygotowanie:
- Obierz bakłażany obieraczką (cienko).
- Każde warzywo przetnij na pół wzdłuż, natnij każdą połówkę w krzyż, a następnie posól dość obficie.
- Bakłązany złóż w całość i każdego zawiń oddzielnie w folię aluminiową.
- Bakłażany piecz ok. 1 h aż do miękkości
- Po upieczeniu, rozłóż połówki, troszkę ugnieć widelcem.
- Przygotuj sos:oliwa, czosnek, pietruszka.
- Polej bakłążany sosem a następnie oprósz fetą.
- Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Bakłażan pieczony to zdrowa i wszechstronna potrawa, którą łatwo można dostosować do różnych kuchni i smaków.