musaka - grecka zapiekanka z bakłażanem Oliwowo
Musaka – grecka zapiekanka z bakłażanem
19 stycznia 2022
giouveralakia grecki rosół z pulpetami Oliwowo
GIOUVERLAKIA, grecki rosół z pulpetami
1 lutego 2022
Paluchy serowe z gravierą Oliwowo

Finger food, czyli niewielkie podzielne przekąski na imprezowym stole stają się modne z wielu powodów. Niewątpliwie, paluchy serowe z gravierą wpisują się w tę modę i rosnący trend doskonale.

Co to jest finger food i jak się przygotować?

Przekąski z kategorii finger food po prostu zajadamy palcami. Oznacza to nie mniej nie więcej, że do spożywania nie używamy talerzy czy sztućców. Przeciwnie, jedzenie jest tak przygotowane, że bez problemu możemy wziąć kęs w rękę i skonsumować za jednym razem. Bez dzielenia, krojenia, polewania itp. Przygotowanie przekąsek nie powinno też zająć zbyt wiele czasu. Ważne aby je ładnie podać.

Paluchy serowe a finger food.

Przygotowując catering na imprezę domową, trzymajmy się bezwzględnie jednej zasady: bawmy się razem z gośćmi – nie w kuchni;-). Najlepiej przygotować wiele przekąsek (na ciepło lub zimno) tzw. „na raz” i brylować w towarzystwie.

W innym poście przygotuję listę szybkich greckich przekąsek, a tymczasem polecam paluchy serowe z gravierą. Robi się szybko, a smakują nadzwyczaj. Wystarczy zadbać o kilka składników z dobrych źródeł.

Przepis na paluchy z serem graviera

Składniki:

  • ciasto francuskie gotowe
  • szynka parmeńska prosciutto crudo – kilkanaście plastrów – opcjonalnie
  • ser graviera
  • jajko
  • sezam lub mak – opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i lekko wałkujemy. Dzielimy na dwie równe płachty
  2. Na jednej części ciasta rozkładamy równomiernie szynkę (opcjonalnie)
  3. Ścieramy na grubej tarce ser graviera i wiórkami równo pokrywamy szynkę. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, można użyć graviery z chilli (do kupienia TUTAJ)
  4. Całość przykrywamy drugą płachtą ciasta. Lekko dociskamy
  5. Ciasto kroimy na paski ok. 2cm i każdy pasek skręcamy wzdłuż dłuższego boku.
  6. Tak przygotowane zawijasy układamy luźno na blaszce do pieczenia
  7. Każdy paluch smarujemy rozbełtanym jajkiem a na koniec sypiemy makiem lub sezamem wedle uznania. Dla mnie – co kto ma pod ręką;-)
  8. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy paluchy do upieczenia. Ok 20 minut w nagrzanym piekarniku powinno wystarczyć.

Paluchy z serem smakują na ciepło ale i na zimno są wyśmienite jako samodzielna przekąska lub można podać do dipów pomidorowych, chrzanowych, majonezowych… A zresztą… Będzie kolejny post o dipach.

Smacznego!