kaszotto z fetą i szparagami Oliwowo
Kaszotto z fetą i szparagami
23 kwietnia 2020
pita z halloumi na ciepło, oliwowo
Pita z halloumi – hamburger bezmięsny
2 września 2020
makaron cukiniowy julienne z suszonymi pomidorami Oliwowo

Makaron cukiniowy z suszonymi pomidorami to takie coś innego, nowego i badzo smacznego!

Latem, w Grecji cuknia jest prawdopodobnie podstawą prawie każdego dania. Pieczemy, grillujemy, smażymy, dusimy. Cukinię kroimy w plasterki grubsze, cieńsze, prawie przezroczyste, można zetrzeć na mandolinie, tarce, albo pokroić w słupki. Gdy użyjemy obieraczki julienne do pokrojenia cukinii, uzyskamy bardzo oryginalny „makaron cukiniowy”.

Co to jest obieraczka julienne?

Obieraczka julienne pozwala uzyskać bardzo cieniutkie słupki z warzyw, takich jak, cukinia, marchewka, kalarepa czy pietruszka. Umyte warzywo po prostu „obieramy”.  Widziałam także tzw. temperówki lub maszynki na korbkę, które podobnie traktują warzywa i tną en julienne. Wszystko dozwolne, w różnych cenach i mniej lub bardziej wygodne. Mi obieraczka przypadła do gustu, ponieważ zajmuje mało miejsca i jest tania. Przede wszystkim kosztuje kilka złotych a radochy przy tym po pachy!

Przepis na ten makaron cukiniowy z suszonymi pomidorami jest banalny ze względu na prostotę przygotowania.

Składniki (na dwie porcje):

Przygotowanie:

  1. Por (białą cześć) posiekać w talarki
  2. Czosnek posiekać
  3. Cukinię pokrroić w słupki za pomocą obieraczki typu julienne
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucić czosnek, por i cuknię. Podlać oliwą.
  5. Dusić ok. 10 minut.
  6. Suszone pomidory posiekać i dodać na patelnię.
  7. Opcjonalnie dodać papryczkę chilli
  8. Na oddzielnej patelni podsmażyć pierś kurczka pokrojoną w mniejsze kawałki. Gdy mięso się zarumieni, wrzucić calość do warzyw.
  9. Jeszcze chwilę podsmażyć w calości.
  10. Podawać od razu. Mozna posypać posiekanym szczypiorem.

Bazę tego dania, czyli makaron cukiniowy z suszonymi pomidorami, można również podać w wersji dla niemięsożernych. Zamiast kurczaka, pokruszmy nieco sera fety. Albo posypmy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi (wersja dla wegan – takie płatki trochę przypominają ser typu graviera).

Makron cukiniowy, ze względu na jego fit formę, można jeść do woli.

Podsumowując, kupujcie sprzęt typu julienne i eksperymentujcie we własnym zakresie.