Podstawowym, najbardziej popularnym „pieczywem” podawanym w Grecji, z całą pewnością, jest grecki chlebek pita.
Co to jest grecki chlebek pita?
Pita, to coś pomiędzy ciastem na pizzę, podpłomykiem a chlebkiem. Okrągły placek, wykonany z mąki, drożdży, wody i oliwy. Świetnie smakuje do wszelkich tapenad, past paprykowych, serów, szaszłyków. Przede wszystkim w greckim chlebku pita podaje się powszechnie dostępny „street food”, czyli gyrosa (zawinięte w posmarowany tzatzikami placek posiekane mięso, frytki, cebula, pomidor). Pity dobrze mieć pod ręką gdy organizujemy grilla. Utrzymują świeżość przez kilka dni, w przeciwieństwie do tradycyjnego pieczywa.
Jak przygotować chlebek pita?
Składniki (na 8 placków):
- 25g drożdży świeżych (lub odpowiednik drożdży instatnt 8g)
- 180ml wody
- 300g mąki najlepiej typu 550 do pizzy (ma ją w swojej ofercie Swoja Mąka)
- łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
- dwie łyżki oliwy greckiej
Przygotowanie:
- Pracę rozpoczynam od zaczynu: rokłócam drożdże z cukrem, czterema łyżkami wody i dwoma łyżkami mąki.
- Pamiętacjcie, żę zaczyn rośnie. Trzeba go przygotować w większym naczyniu (urośnie ok. 2-3 razy).
- Po ok. 20 min mieszam w większej misce mąką, wodę, zaczyn, sól. Dodaję także oliwę.
- Wyrabiam ciasto ok. 5 minut. Aż będzie zwarte i jędrne. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dosypuję trochę mąki, lub przeciwnie, jeśli zbyt warte – dolewam nieco wody.
- Gotowe ciasto przekładam do kolejnej miski, wysmarowanej oliwą. Z całą pewnością ciasto po ok. 1.5h urośnie dwukrotnie, albo nawet więcej. Dlatego miska musi być odpowiednich rozmiarów.
- Po 1.5h uderzam w ciasto, rozdzielam na osiem części, z każdej formuję cienki placek. W razie potrzeby podsypuję mąką.
- Placki smażę na rozgrzanej suchej patelni, po ok. 3 minuty z każdej strony. Najczęśćiej jednak smażę „na oko” czyli jeśli pojawiają się podpieczone kropki – chlebek pita jest gotowy!
- Najsmaczniejsze pity to takie prosto z patelni, ale pity dobrze się odgrzewają – czy to na patelni, w mikrofali, czy w piekarniku.
Prosty przepis na grecki chlebek pita wykorzystuj za każdym razem, gdy podajesz przekąski, mezze, oliwki, a nawet mięso z grilla. Pity można przygotować wcześniej, a na przyjęciu tylko podgrzać. Z całą pewnością nawet sama oliwa wystarczy, aby poczuć Grecję w gębie;-)