Finger food, czyli niewielkie podzielne przekąski na imprezowym stole stają się modne z wielu powodów. Niewątpliwie, paluchy serowe z gravierą wpisują się w tę modę i rosnący trend doskonale.
Przekąski z kategorii finger food po prostu zajadamy palcami. Oznacza to nie mniej nie więcej, że do spożywania nie używamy talerzy czy sztućców. Przeciwnie, jedzenie jest tak przygotowane, że bez problemu możemy wziąć kęs w rękę i skonsumować za jednym razem. Bez dzielenia, krojenia, polewania itp. Przygotowanie przekąsek nie powinno też zająć zbyt wiele czasu. Ważne aby je ładnie podać.
Przygotowując catering na imprezę domową, trzymajmy się bezwzględnie jednej zasady: bawmy się razem z gośćmi – nie w kuchni;-). Najlepiej przygotować wiele przekąsek (na ciepło lub zimno) tzw. „na raz” i brylować w towarzystwie.
W innym poście przygotuję listę szybkich greckich przekąsek, a tymczasem polecam paluchy serowe z gravierą. Robi się szybko, a smakują nadzwyczaj. Wystarczy zadbać o kilka składników z dobrych źródeł.
Składniki:
Przygotowanie
Paluchy z serem smakują na ciepło ale i na zimno są wyśmienite jako samodzielna przekąska lub można podać do dipów pomidorowych, chrzanowych, majonezowych… A zresztą… Będzie kolejny post o dipach.
Smacznego!