Grecka pita to rodzaj pieczywa , taki chlebek do wszystkiego.
W Grecji pitę podaje się do niemal wszystkich posiłków.
Grecka pita – dodatek do czego?
Grecką pitę możemy smarować dipami (doskonały dodatek do hummusu, tzatzików, melitzanosalaty, taramasalaty czy tirokafteri), serwujemy z souvlakami i innym mięsem, dajemy do grillowanych warzyw, a przede wszystkim zawijamy gyrosa! Do wszystkich przekąsek, oliwek, fasolek, grillowanego bakłażana podajemy pitę.
Pita sprawdzi się świetnie jako poczekajka, gdy zaserwujemy z oliwą.
A zamiast ziemniaków, frytek i ryżu, podajemy pitę. Może być też nie zamiast a obok.
Słowo „pita” wywodzi się z języka greckiego i oznacza płaski placek.
Moje pity, pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, z reguły podnoszą się, tworząc kieszonkę. Ale można „zredukować” kieszonkę umieszczając w folii leciutko ciepłe chlebki;)
Grecka pita – jak przygotować? Najlepszy przepis:
Składniki (10-12 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem w wodzie (ok. 0,5 szklanki).
- Odstawić na 15 minut, aż zaczną bąbelkować.
- Do miski wsypać mąkę i sól.
- Dodać oliwę i drożdże.
- Wyrabiać ciasto dodając po trochu wody. Może okazać się, że szklanka wody to za dużo. Zagniatać ciasto ok. 8 minut, aż stanie się miękkie i sprężyste.
- Ciasto odstawić w misce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno podwoić swą objętość. Następnie wyjąć ciasto z miski, odgazować (uderzając kikakrotnie pięścią;)
- Ciasto podzielić na 10 części. Uformować małe kulki i odstawić przykryte np. ściereczką na 20 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Na gorącą blachę układać po trzy – cztery chlebki uformowane z kulek. Można wałkować na grubość ok. 4 mm.
- Piec 6-10 minut do momentu gdy pity zarumienią się i podniosą.
Gotowe!
Greckie pity można przechowywać dłużej w lodówce. Nie tracą na mrożeniu. A gdy pozostawicie np na blacie i usnchną, można lekko skropić wodą, podzielić na kilka części, posypać startym serem, np. gravierą i zapiec. Będą „chipsy” do chrupania.
Pity można zrobić z mąki orkiszowej. Nie zawsze wyrosną kieszonki, pity będą troszkę cięższe ale i zdrowsze.