bakłażan faszerowany zapieczony Oliwowo
Bakłażan faszerowany zapieczony
3 stycznia 2020
tarta szpinakowa z serem feta Oliwowo
Tarta szpinakowa z fetą – prosta i smaczna
22 lutego 2020
grecka pita Oliowo

Grecka pita to rodzaj pieczywa , taki chlebek do wszystkiego.

W Grecji pitę podaje się do niemal wszystkich posiłków.

Grecka pita – dodatek do czego?

Grecką pitę możemy smarować dipami (doskonały dodatek do hummusu, tzatzików, melitzanosalaty, taramasalaty czy tirokafteri), serwujemy z souvlakami i innym mięsem, dajemy do grillowanych warzyw, a przede wszystkim zawijamy gyrosa! Do wszystkich przekąsek, oliwek, fasolek, grillowanego bakłażana podajemy pitę.

Pita sprawdzi się świetnie jako poczekajka, gdy zaserwujemy z oliwą.

A zamiast ziemniaków, frytek i ryżu, podajemy pitę. Może być też nie zamiast a obok.

Słowo „pita” wywodzi się z języka greckiego i oznacza płaski placek.

Moje pity, pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, z reguły podnoszą się, tworząc kieszonkę. Ale można „zredukować” kieszonkę umieszczając w folii leciutko ciepłe chlebki;)

Grecka pita – jak przygotować? Najlepszy przepis:

Składniki (10-12 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać  z cukrem w wodzie (ok. 0,5 szklanki).
  2. Odstawić na 15 minut, aż zaczną bąbelkować.
  3. Do miski wsypać mąkę i sól.
  4. Dodać oliwę i drożdże.
  5. Wyrabiać ciasto dodając po trochu wody. Może okazać się, że szklanka wody to za dużo. Zagniatać ciasto ok. 8 minut, aż stanie się miękkie i sprężyste.
  6. Ciasto odstawić w misce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Powinno podwoić swą objętość. Następnie wyjąć ciasto z miski, odgazować (uderzając kikakrotnie pięścią;)
  7. Ciasto podzielić na 10 części. Uformować małe kulki i odstawić przykryte np. ściereczką na 20 minut.
  8. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  9. Na gorącą blachę układać po trzy – cztery chlebki uformowane z kulek. Można wałkować na grubość ok. 4 mm.
  10. Piec 6-10 minut do momentu gdy pity zarumienią się i podniosą.

Gotowe!

Greckie pity można przechowywać dłużej w lodówce. Nie tracą na mrożeniu. A gdy pozostawicie np na blacie i usnchną, można lekko skropić wodą, podzielić na kilka części, posypać startym serem, np. gravierą i zapiec. Będą „chipsy” do chrupania.

Pity można zrobić z mąki orkiszowej. Nie zawsze wyrosną kieszonki, pity będą troszkę cięższe ale i zdrowsze.