vasiloptia ciasto noworczne Oliwowo
VASILOPITA noworoczne ciasto
31 grudnia 2019
grecka pita Oliowo
GRECKA PITA
30 stycznia 2020
bakłażan faszerowany zapieczony Oliwowo

Bakłażan faszerowany i zapieczony to porpozycja na ciepłą przekaskę lub danie główne.

Bakłażan jest bardzo popularnym warzywem w kuchni greckiej. Miękki miąższ jest delikatny i można go przyprawiać na różne sposoby. Upieczony bakłażan jest na przykład podstawą melitzanosalaty (bakłażan wformie sałatki podany z czosnkiem, natką pietruszki, często z dodatkiem pomidora i fety).

Często spotykam się z opnią, że bakłażan jest gorzki. I taki nieco mdły. Ponieważ bakłażan jest moim ulubionym warzywem, chcę przełamać stereotypy. Według mnie, to tylko kwestia dobrego prygotowania i baklażan stanie się prawdopodobnie gwiazdą w kuchni każdego z Was.

Jak upiec bakłażana, aby nie był gorzki?

Bakłażana przekroić wzdłuż i każdą połówkę nakroić od wewnątrz „w kratkę” (prawie jak kiełbasę na grilla). Trzeba uważać, aby nie uszkodzić zewnętrznej fioletowej skórki. Nastepnie każdą połowkę obficie posolić i odstawić na 15-20 minut aby odeszła woda. Taki zabieg spowoduje, że z bakłażana odejdzie sól.

W tym samym czasie można rozgrzać piekarnik. Po 20 minutach odsączyć nadmiar wody i wytrzeć bakłażany z soli. Połówki bakłażana złożyć (tak jakby skleić) i owinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane bakłażany pieczemy ok. 30-40 minut.

Przepis na bakłażana faszerowanego zapieczonego

Skoro bakłażan jest już upieczony możemy przygotować farsz.

Składniki (porcja na dwie osoby):

Przygotowanie:

  1. Połówki bakłażana przygotwać w piekarniku według opisu podanego wyżej
  2. Każdą połówkę bakłażana wydrążyć i odstawić
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć posiakny czosnek i cebulę.
  4. Dodać mięso mielone.
  5. Obrać pomidora i pokroić w małe cząstki. dodać do farszu.
  6. Wydrążony miąższ z bakłażana pokroić na mniejsze kawałki idodac do farszu.
  7. Wszystko poddusić. Jeśli potrzeba, podlać delikatnie wodą aby farsz się nie przypalił.
  8. Pod koniec duszenia dodać sos pomidorowy, posolić i popieprzyć.
  9. Każdą połókę wydrązonego bakłażana, wypełnić farszem (może być „z górką”).
  10. Całość ułożyć ba blaszce, posypać startym serem kefalograviera lub pokruszoną fetą. Dodany ser jeszcz bardziej podkreśli smakowitość posiłku.
  11. Zapiekać ok 10 minut.

Bakłażan faszerowany zapieczony jest gotowy do podania. Najlepiej serwować go na ciepło. Ze względu na sytość posiłku, jeśłi to ma być przystawka, postarajcie się wybrać nieduże bakłażany.