Tarta szpinakowa z fetą – prosta i smaczna

grecka pita Oliowo
GRECKA PITA
30 stycznia 2020
pieczone warzywa w oliwie Oliwowo
Warzywa pieczone w oliwie
22 lutego 2020
tarta szpinakowa z serem feta Oliwowo

Tarta szpinakowa z fetą jest super szybkim ciepłym daniem dla niespodziewanych gości.

Tartę szpianową z fetą, i nie tylko, możemy podawać o każdej porze dnia, zarówno na śniadanie, lunch jak i kolację. Może być ciepło, ale też dobrze smakuje na zimno w tzw. szybkim bufecie.

Szpinak doskonale łączy się i smakuje z serem feta. Łagody smak warzywa podkręcamy ostrością i słonością fety. Z reguły dodaję też pomidora do smaku.

Jak przygotować ciasto na spód tarty?

Prawdopodobnie najszybszy sposób na ciasto – to gotowiec. Ciasto do tarty można kupić gotowe (kruche niesłodzone lub ciasto francuskie niesłodzone), jeśli ma być na szybko.

Jednak polecam zagnieść ciasto kruche ze swoich składników. Wtedy wiadomo jaki jest dokładny skład ciasta (można zrobic spód bezglutenowy, orkiszowy lub żytni).

Przepis na kruche ciasto do tarty – najlepszy i prosty.

Zagniatamy szybko ciasto z nastepujących składników: 250g mąki, 125g masła zimnego, 50g wody zimnej i żołtko. Wodę dodawać na koniec. Może nie być potrzebna. Szybko zagniecione ciasto i schłodzone (min. ok. 30 minut w lodówce) to przepis na sukces dobrego ciasta kruchego.

A jak zrobić tartę?

Przepis na tartę szpinakową z fetą

Składniki (na tartę o średnicy 26cm):

  • gotowe ciasto kruche lub francuskie
  • szpinak baby świeży 200g
  • cebula mała
  • ząbek czosnku
  • pomidor świeży
  • ser feta lub ser kozi 200g
  • śmietana 18% 250ml
  • 2 jajka
  • ser graviera (opcjonalnie do zapieczenia)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  2. W tym czasie przygotowujemy ciasto do zapieczenia. Formę do tarty (ja mam ceramiczną z ikea – sprawdza się idealnie) smarujemy masłem i wyklejamy ciastem. Gotowe francuskie lub kruche mamy już rozwalkowane, także wystarczy tylko wypełnić dokładnie blaszkę. Ciasto swojej roboty musimy rozwałkować.
  3. Ciasto nakłuwamy widelcem miejsce przy miejscu. Moim zdaniem to wystarczy aby ciasto nie podnioslo się podczas pieczenia. Pomimo to, większość kucharzy zaleca obciążyć ciasto, tazn wysypać no fasolę suchą.
  4. Ciasto zapiekamy przez ok 15 minut aż dojdzie do koloru piaskowego. Lepiej żeby nam się bardziej nie zarumieniało.
  5. W czasie, gdy ciasto się piecze, możemy przygotować farsz. Na patelni, na malej ilości oliwy  podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak i lekko go dusimy. Tylko do momentu gdy zmniejszy nieco objętość, ale żeby byly wyraźne liście.
  6. W miseczce rotrzepujemy śmietanę z jajkiem. Solimy, pieprzymy i do mieszanki wrzucamy starty ser graviera.
  7. Gdy ciasto się podpiecze, wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie farsz szpinakowy a na to plastry pomidora. Następnie na całej powierzchni tarty kruszymy fetę a na koniec zalewamy mieszanką śmietanową.
  8. Całość pieczemy następne 20 minut.

Tarta szpinakowa z fetą gotowa.

Smacznego! farsz mozna modyfikować jak tylko sie podoba. Ja uwielbiam też tartę z kozim serem i suszonymi pomiadorami.