Vasilopita to tradycyjne ucierane ciasto o smaku pomarańczowym podawane na Nowy Rok.
Przygotowanie vasilopity, noworocznego ciasta, jest banalnie proste. Najważniejsze aby do ciasta, przed pieczeniem wrzucić pieniążek. ja zwykle zawijam monetę w sreberko.
Dlaczego wszyscy chcą dzielić się vasilopitą?
Osoba, którz znajdzie w swoim kawałku ciasta pieniążek, będzie miała bogate życie w nadchodzącym roku. Taka jest wróżba. Wszyscy szukają szczęścia i fajnie się bawią przy okazji odwiedzin i składania noworocznych życzeń.
Jak przygotować vasilopitę noworoczne ciasto?
Vasilopita o ciasto ucierane z dodatkiem wyciskanego soku pomarańczowego. Akurat przełom roku to najlepszy sezon na świeże pomarańcze. Może dlatego vasilopita jest o smaku pomarańczowym?
Składniki (na blaszkę tortownicę 25cm):
- 3 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru drobnego
- 200g masła
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- ekstrakt waniliowy
- 50ml brandy lub innego smakowego alkoholu
- szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- skórka z pół pomarańczy lub kandyzowana skórka z cytryny
- łyżka marmolady pomarańczowej z anyżem (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przygotować w temperaturze pokojowej (masło i jajka)
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do „białości”.
- Do masy dodać ekstrakt waniliowy, alkohol, sok z pomrańczy, startą skórkę pomarańczową, marmoladę. Ucierać dalej.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać
- Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wkręcić w ciasto.
- Wyłożyć ciasto do formy, zatopić monetę owiniętą w sreberko.
- Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
- Lekko schłodzone ciasto udekorować np. cukrem pudrem, czekoladą, posypką – wedle upodobań kulinarnych
- Vasilopitę podzielić wśród bliskich.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Xronia polla!