pieczone ziemniaki jak w Grecji Oliwowo
Pieczone ziemniaki jak w Grecji
30 grudnia 2021
musaka - grecka zapiekanka z bakłażanem Oliwowo
Musaka – grecka zapiekanka z bakłażanem
19 stycznia 2022
szakszuka z fetą Oliwowo

Śniadanie z jajkiem to częsty motyw w naszej kuchni. Szakszuka z fetą to połączenie duszonych pomidorów, smażonych jaj przełamanych smakiem fety.

Co to znaczy szkaszuka? I czy zawsze szakszuka z fetą?

Szakszuka, czyli w skrócie warzywa z jajkiem to danie kuchni bliskowschodniej. Różne odmiany szakszuki spotkamy w basenie morza śródziemnego. Czy to wersja z mozarellą, czy z fetą, albo innym serem czy papryką – wszystkie są tak pyszne, że naprawdę, nie warto szukać po restauracjach albo czekać na wyjazd. Przeczytaj jak przygotować szakszukę i ciesz się wybitnym smakiem.

Według mnie, feta, połączona z duszonym pomidorem oraz jajkiem – to prawdopodobnie najlepsze połączenie jakie znam.

Przygotowanie szakszuki zajmuje ok. 10-15 minut. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki były z dobrych źródeł. Z uwagi na smak, często używam pomidorów z puszki, ale w sezonie warto spróbować świeże pachnące pomidory.

Przepis na szakszukę z fetą

Jak zrobić szakuszkę z fetą? Z pewnością, super prosto i szybko.

Składniki (na dwie osoby):

  • puszka pomidorów pokrojonych
  • oregano ssuszone
  • czosnek – jeden ząbek
  • oliwa
  • 4 jaja
  • ser feta – ok. 30g
  • papryczka chilli – opcjonalnie
  • świeża kolendra lub natka pietruszki – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię, wylać troszkę oliwy i podsmażyć posiekany czosnek. Za chwilę wylać pomidory i redukować ok. 8 minut. Chodzi o to, aby woda wyparowała, a pomidory zmiękły. Jeśli użyjesz świeżych pomidorów, pamiętaj aby je obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  2. Opcjonalnie można dodać esencjonalnego sosu pomidorowego z czosnkiem lub tymiankiem. Dwie łyżki.
  3. Jeśli lubisz potrawy na ostro (ja bardzo;-), dodaj posiekaną papryczkę chilli.
  4. Do przygotowanych uduszonych pomidorów, wbij jaja. Trochę posól i posyp suszonym oregano. Przed wbiciem jaj, zwykle wlewam łyżkę oliwy. To zależy od konsystencji duszonych pomidorów. Jeśli mają tendencję do przypalenia, warto podlać oliwą.
  5. Całość smażyć pod przykryciem aż do momentu gdy żółtka otoczą się ściętym białkiem. Trwa to ok. 5-6 minut. Ważna sprawa, aby nie przeciągnąć smażenia. Żółtko ma być płynne, a białko ścięte
  6. Na koniec sypiemy pokruszoną fetę i opcjonalnie – posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.

Podsumowując, szakszuka różne ma oblicza. Z pewnością odnajdziesz w tej potrawie swój smak!