Pita, czyli po grecku placek, nadziewana szpinakiem, fetą, manouri, mizithrą, szynką, kaseri i innymi jeszcze produktami jest podstawą śniadaniową w Grecji. W piekarniach, kawiarniach przed południem można kupić na wynos lub zjeść na miejscu spanakopitę, tiropitę, pitę z szynką, parówką, boczkiem. A na deser bougatsę, słodką pitę z nadzieniem budyniowo – kremowym. Spanakopitakia greckie pierożki są najbardziej popularne.
Spanakopitakia to pierożki w formie trójkątów uformowne z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym. Często do farszu dodaje się ser feta, aby nada nieco ostrości.
Ciasto filo to cieniutkie warstwy ciasta (skład: mąka, oliwa, sól i woda), które pod wpływem temperatury (w piekarniku) sztywnieją i się rozwarstwiają. Listki (filo to po gecku liść) stają się chrupiące. Ciasto filo jest chyba bardziej popularne w Grecji niż ciasto francuskie. Jednak wszystkie pierożki i zawijańce możemy wymiennie przygotować na cieście francuskim. Piszę to w przypadku, gdy nie będziecie mieli gdzie kupić gotowe ciasto filo. Gotowe, surowe ciasto filo możecie kupić w większych supermarketach. Szukajcie w lodówkach w makro, selgrosie, carefurze itp.
Spanakopitakia, greckie pierożki ze szpinakiem i fetą zrobicie bez problemu w domu. Trzeba zgromadzić tylko potrzebne składniki, a pracy będzie na ok. 30 minut plus czas na pieczenie.
Składniki (ok. 15 pierożków):
Przygotowanie:
Spanakopitakia wybornie smakują zaraz po upieczeniu. Wtedy są chrupkie z zewnątrz, a farsz rozpływa się za każdym kęsem. Można oczywiście pierożki przygotowac wcześniej i odgrzać. Lub podawac na zimno. Wszystkie chwyty dozwolone,