smażona cukinia w tempurze jak frytki Oliwowo
Smażona cukinia w tempurze
29 lutego 2020
spanakopita greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
SPANAKOPITAKIA greckie pierożki ze szpinakiem i fetą
21 marca 2020
ser feta z pieca - feta pieczona OLIWOWO

Grecy zjadają średnio 11kg fety rocznie. Kilogam na miesiąc, ale wliczając noworodki, niemowlęta oraz alergików. Biały ser jest obecny praktycznie w każdym posiłku, ale w różnych postaciach. Nie tylko w sałatce greckiej (zwanej wiejską). Ser feta z pieca jest bardzo popularną przekąską na ciepło.

Feta z pieca – co to takiego?

To danie znajdziemy niemal w każdej greckiej tawernie, a nazywa się feta psiti. Oczywiście każdy ma inny sposób jej przygotowania. Ale w rezultacie dostaniecie ciepłą, ropływającą się fetę którą fajnie wyjadać białą bułeczką lub grzanką.

Jak przygotować pieczoną fetę?

Fetę pieczoną uda Ci się przygotować w domu. To dość proste danie, a jednak robi wrażenie na polskich gościach. U nas często pojawia się na śniadanie, zwłaszcza latem. Dlaczego? Ponieważ z fetą super zapiekają się pomidory. A wiadomo. Pomidory najlepsze są w sierpniu.

Przepis na ser feta z pieca

Składniki (na dwie osoby):

  • 200g fety
  • oliwa
  • pomidor
  • świeże (lub suszone) oregano
  • papryczka chilli opcjonalnie (dla wielbicieli ostrych smaków)

Przygotowanie:

  1. Dwa plastry fety układamy oddzielnie na folii aluminiowej.
  2. Z folii robimy kieszonki. Zalewany fetę oliwą. Na każdy plaster jeden porządny chlust.
  3. Na wierzch kładziemy plaster pomidora (najlepiej wwceśniej obrać go ze skóry)
  4. Ozdabiamy gałązką świeżego oregano. Ewentualnie, jeśli nie mamy świeżego oregano, możemy użyć suszonego zioła.
  5. Opcjonalnie, dla wielbicieli pikantnych smaków, mozna dołożyć kilka plasterków papryki chilli. Lub użyć nieco ostrej pasty paprykowej (zamów)
  6. Całość szczelnie zakręcamy w folię.
  7. Kieszonki foliowe umieszcamy w nagrzanym piekarniku na ok. 20-30 minut.
  8. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu.

Fetę z pieca podajemy bardzo gorącą. Najlepiej z bagietką lub pitą grecką. Pamiętajcie, że gdy otworzycie kieszonkę, będzie sporo rozgrzanej mocno oliwy. To jest poezja, taka maczana w niej bułeczka.

Oliwa i biała bagietka czynią to danie wysokokalorycznym. Sama feta też nie jest z chudego mleka;-)

Gdy podajemy fetę jako przystawkę, możemy liczyć, że jedną porcję spróbują trzy osoby. Wszak to tylko przystawka. A na stole pojawią się zapewne inne frykasy.