Czasem nie mamy pomysłu na przygotowanie szybkiego posiłku, tak by byl atrakcyjny i nieczasochłonny. Pita z halloumi spełnia wszystkie wymienione wcześniej warunki.
Pita to rodzaj pieczywa. taki płaski chlebek, który po podgrzaniu tworzy „kieszonkę”. Przepis na doskonałą pitę znajdziesz TU.
Pitę bardzo szybko można przygotować samemu, ale jeszcze szybciej kupicie je w większych supermarketach. W makro znajdziecie na półkach z pieczywem.
Pitę najczęściej traktujemy jako pieczywo. W Grecji pitę podaje się jako poczekajka, do sałaty, dipów. Po prostu zamiast chleba. a nawet zamiast frytek czy ryżu (frytki i ryż prwdopodobnie najczęściej uzupełniają dania główne).
Ser halloumi najlepiej smkuje, gdy przyrządzimy go na ciepło (z grilla lub z patelni). Świetnie się podsmaża na zewnątrz, podczas gdy wewnątrz ma konsystencję ciągnącą.
Zakupiony ser owczo-kozi lub kozi trzeba pokroić w plastry ok. 1 cm.
Wydaje się, że halloumi trzeba przed smażeniem obtoczyć w mące czy w bułce, aby się zarumienił. Nic bardziej mylnego! Wystarczy gdy rozgrzejemy patelnię i położymy suche plastry sera (grubość ok. 1cm). Ser sam się pięknie zarumieni, ponieważma wystarczjąco tłuszczu w swej masie.
Nazwa halloumi jest zastrzeżona dla sera, ktory pochodzi TYLKO z CYPRU i jest produkowany TYLKO z mleka owczego i koziego. Wszelkie domieszki mleka krowiego są niedozwolone.
Ponadto, mleko krowie powoduje, że ser będzie się rozpływał na patelni. Także polecam Wam zakup prawdziwego halloumi, np. w naszym sklepie.
Składniki (na cztery porcje):
Przygotowanie:
Opcjonalnie, możemy też środek pity wysmarować sosem tzatziki.