Polska ziemniakiem stoi. Bez ziemniaków nie ma obiadu, mawiał mój ojciec. Ale i w Grecji, ziemniaki są bardzo popularne. A frytki, czy ziemniaki pieczone uzupełniają niemal każdy posiłek. Lubią je dzieci, uwielbiają dorośli. Pewnie dlatego, że greckie ziemniaki są pyszne i bardzo dobrze smakują poddane obróbce pieczenia. Podaje się je na stół niezależnie od dania głównego.
Ziemniaki do pieczenia nie powinny być za bardzo wilgotne. Lepiej gdy mają mniej skrobi. Ja zawsze wybieram takie średniej wielkości lub mniejsze. Z występujących odmian w Polsce wybrałabym: irga, irys, lord, bryza, orli, zeus:-). O odmianach ziemniaków można poczytać w wielu miejscach. Najlepiej wybrać sobie kilka typów i zapamiętać do czego się nadają. A potem doświadczać.
Niewątpliwie ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i raczej powinny wypaść z diety diabetyków, ale od czasu do czasu podjeść trzeba. Mają inne walory zdrowotne: dostarczają wielu witamin (m.in. witaminy C), obfitują w potas i magnez.
Składniki (na dwie osoby):
Przygotowanie:
Ziemniaczki są fajnym dodatkiem do mięsa czy ryb, ale posypane serem stanowią samodzielne danie. Tradycyjnie, na stole greckim, stawiamy na środku i każdy smakuje kąsając po trochu.