szakszuka z fetą Oliwowo
Szakszuka z fetą
16 stycznia 2022
Paluchy serowe z gravierą Oliwowo
Paluchy serowe z gravierą
27 stycznia 2022
musaka - grecka zapiekanka z bakłażanem Oliwowo

Musaka, czyli grecka zapiekanka mieści się w kategorii dania jednogarnkowego. Ulubionego mojego. Najlepiej smakuje w górach, na Krecie. Równie dobry smak odtworzycie ze mną, właśnie z przepisu poniżej.

Co to jest musaka?

W zasadzie danie nazywa się mousaka, ale musaka to spolszczona wersja. Musaka to po prostu warstwowa zapiekanka, której głównym składnikiem jest bakłażan i mięso mielone. Danie jest bardzo sycące.

Danie to jest dość popularne w kuchni bałkańskiej. Z tym, ze każdy kraj ma swoją wariację w temacie.

Przepis na oryginalną zapiekankę grecką musaka:

Składniki (na blachę 24x24cm):

  • 0.5kg ziemniaków
  • 2 średnie bakłażany
  • 0.6kg mięsa mielonego wołowego (można innego, ale ja preferuję wołowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pomidory krojone z puszki lub trzy ładne świeże pomidory w sezonie
  • sos pomidorowy z bakłażanem opcjonalnie
  • oliwa
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ser graviera – 0k. 40g
  • 0.6l mleka
  • 100g masła
  • 100g mąki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok. 0.7mm. Posolić i odłożyć na ok. 15 aż plastry puszczą sok. Odchodzi wtedy goryczka.
  3. Plastry bakłażana wyłożyć na blaszkę i upiec w piekarniku (ok. 20 min) lub usmażyć na patelni (wersja mniej fit;-)
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekany czosnek. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do czosnku. Podsmażyć.
  5. Do przygotowanej cebuli, dodać mielone mięso. Posolić, dodać szczyptę cynamonu i gałki i dusić ok. 20 minut.
  6. Pod koniec dołożyć pomidory i dwie łyżki sosu z bakłażanem.
  7. Plastry ziemniaków wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą. Proponuję ułożyć plastry na tzw. zakładkę. Na ziemniaki wyłożyć plastry bakłażana.
  8. Następna warstwa to mięso. Jeśli został Ci bakłażan, ułóż teraz drugą warstwę.
  9. Pozostał do przygotowania sos beszamel. Rozpuść masło w garnku, wsyp mąkę. Przygotuj trzepaczkę.
  10. Powoli dolewaj mleko i cały czas mieszaj trzepaczką. Ważne aby mleko dolewać bardzo powoli i ciągle mieszać aby nie robiły się grudki.
  11. Całość podgotować. Gdy masa nieco zgęstnieje, wyłożyć na przygotowane danie.
  12. Na wierzch posypać startą gravierę, dodać nieco gałki muszkatołowej i zapiec przez ok. 40 minut.