labneh z jogurtu greckiego Oliwowo
LABNEH – serek z jogurtu greckiego
20 września 2024
grecka zupa grzybowa oliwowo

Nadchodzi jesień. Grecka zupa grzybowa poleca się na te długie wieczory. Choć… w zasadzie można ją jeść cały rok.

Co to za grzyby w greckiej zupie grzybowej? Grecy nie zbierają leśnych grzybów, zatem na stole królują hodowlane pieczarki i boczniaki. Boczniaki są dość popularne, można je często spotkać w mezze na ciepło. Panierowane lub grillowane.

Boczniaki właśnie wykorzystamy w przepisie na grecką zupę grzybową. Czy wiesz, że boczniaki mają smak umami?

Przepis na grecką zupę grzybową:

Składniki:

  • cebula
  • czosnek
  • marchew
  • pietruszka
  • łodyga selera
  • natka pietruszki
  • boczniaki (graść)
  • oliwa
  • bulion
  • majeranek
  • ser feta
  • ryż dziki – trzy łyżki
  • ryż czerwony – trzy łyżki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę i czosnek, pokrój w kosteczkę marchew i pietruszkę, łodygę selera pokrój w cienkie plasterki podobnie boczniaki
  2. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka podsmaż w sporej ilości oliwy
  3. Dodaj bulion, jeszcze więcej oliwy
  4. Dorzuć ryż i gotuj ok. 40 minut
  5. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
  6. Fetę dodaj już na talaerzu

Grecka zupa grzybowa dobrze rozgrzewa, jest gęsta, esencjonalna i naprawdę pożywna. Co więcej,  można dodać ziemniaki lub podać z pitą.