Nadchodzi jesień. Grecka zupa grzybowa poleca się na te długie wieczory. Choć… w zasadzie można ją jeść cały rok.
Co to za grzyby w greckiej zupie grzybowej? Grecy nie zbierają leśnych grzybów, zatem na stole królują hodowlane pieczarki i boczniaki. Boczniaki są dość popularne, można je często spotkać w mezze na ciepło. Panierowane lub grillowane.
Boczniaki właśnie wykorzystamy w przepisie na grecką zupę grzybową. Czy wiesz, że boczniaki mają smak umami?
Przepis na grecką zupę grzybową:
Składniki:
- cebula
- czosnek
- marchew
- pietruszka
- łodyga selera
- natka pietruszki
- boczniaki (graść)
- oliwa
- bulion
- majeranek
- ser feta
- ryż dziki – trzy łyżki
- ryż czerwony – trzy łyżki
Przygotowanie:
- Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę i czosnek, pokrój w kosteczkę marchew i pietruszkę, łodygę selera pokrój w cienkie plasterki podobnie boczniaki
- Wszystkie warzywa wrzuć do garnka podsmaż w sporej ilości oliwy
- Dodaj bulion, jeszcze więcej oliwy
- Dorzuć ryż i gotuj ok. 40 minut
- Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Fetę dodaj już na talaerzu
Grecka zupa grzybowa dobrze rozgrzewa, jest gęsta, esencjonalna i naprawdę pożywna. Co więcej, można dodać ziemniaki lub podać z pitą.