Cukinia jest warzywem dostępnym praktycznie cały rok. Dlatego wykorzystuję ją na różne sposoby. Czasem zupa krem, innym razem z grilla, albo jako składnik leczo, a nawet jako makaron. Często gości na naszym stole także faszerowana cukinia z suszonym pomidorem.
Prawdopodobnie cukinię można faszerować wszystkim. Trzeba tylko ładnie przygotować „łódeczki”. Przekrajamy cukinię na pół wzdłuż, a następnie małą łyżeczkę wydrążamy środek, jak najwięcej aby łódeczka ze skóry została tylko z niewielką ilością miąższu. Tak przygotowane cukinie skrapiamy oliwą i nadziewamy czym tylko się da!
Niewątpliwie cukinia będzie smakować najlepiej w towarzystwie greckich produktów. Podkreślić trzeba wszak, że to królowa warzyw!
Składniki (na dwie – trzy osoby):
Przygotowanie:
Faszerowaną cukinię najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje w porze lunchowej lub na kolację. W wersji wegetariańskiej pomijamy mięso mielone i zastępujemy kaszą lub ryżem.
Podsumowując, to szybkie danie dostępne o każdej porze roku.