Buraczki pieczone z serem feta
Buraczki pieczone z serem feta robi się szybko a smakują wybornie. Najlepsze buraczki do pieczenia to taka podłużna odmiana, ale okrągłe też będą dobre.
Buraczki pieczone z serem feta podajemy jako przystawkę lub sałatkę.
Składniki:
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie umyć i wysuszyć
- Buraki skropić oliwą i zawinąć, każdy oddzielnie, w folię aluminiową
- Piec ok godziny aż będą miękkie. Najlepiej do nich zajrzeć po 40-50 minutach. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości buraków.
- Upieczone buraczki wyjąć do ostygnięcia.
- Gdy już będą zimne, pieczone buraczki pokroić w plasterki tak cienkie jak do carpaccio.
- Pozostaje przygotowanie na stół. Plasterki buraczków wyłożyć na talerz jak carpaccio, posypać skruszonym serem feta i polać dressingiem z oliwy i czosnku.
- Opcjonalnie pieczone buraczki można wyłożyć na rukolę a na wierzch dołożyć suszone pomidory.
Pieczone buraczki z serem feta znikają ze stołu tak szybko, jak tylko zostaną podane. To danie jest o tyle fajne, że może być dodatkiem do mięsa, ale równie dobrze możemy podać jako danie główne dla wegetarian.
W opcji na tzw. „szybko” można kupić gotowane buraki i postąpić z nimi jak z pieczonymi, czyli kroimy w plastry, dodajemy ser, oliwę z czosnkiem i podajemy na stół.