Sklep

SER TWARDY GRAVIERA Z CHILLI, 230G VACUUM
26 lipca 2017
SOS POMIDOROWY Z OLIWKAMI
18 września 2017

OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN KALAMATA MESSINIAKO 5L

320,00 

Oliwa z oliwek extra virgin KALAMATA.

Brak w magazynie

SKU: 6B6A-20486_20170627120020 Kategoria:

OLIWA MESSINIAKO

Grecka oliwa z oliwek extra virgin KALAMATA MESSINIAKO produkowana jest w okolicach Kalamaty na Peloponezie, rejon Messinia, w rodzinnej firmie, już ponad 100 lat.

Grecka oliwa extra virgin „home made” wytłaczana jest metodą mechaniczną na zimno (poniżej 27 stopni). Jest to tzw. oliwa jednoodmianowa monocultivar – produkowana wyłącznie z jednej odmiany oliwek (w tym przypadku oliwki Koroneiki). Jednoodmianowe oliwy są wysoko cenione przez smakoszy gatunku ze względu na smak i aromat produktu.

Rodzina Kontopoulos, producent, dba o najwyższą jakość oliwy extra virgin i niepowtarzalny smak, nieustannie modernizuje tłocznię i prowadzi zrównoważoną działalność na bardzo konkurencyjnym rynku oliwy extra virgin.

Oliwę z oliwek extra virgin Messiniako cechuje bardzo niska kwasowość. Tylko 0,4%. Smak lekko trawiasty, subtelny aromat, delikatnie zielony kolor.

Produkt jest najwyższej jakości, doceniony na rynku światowym, certyfikowany.

Dostępne objętości: 0,25l (butelka) ; 0,5l (butelka); 0,75l (butelka); 1l (butelka); 3l (puszka); 5l (puszka).

Jak podawać?

Grecka oliwa z oliwek Messiniako nadaje się do spożycia na surowo jak i  do gotowania, smażenia czy pieczenia.

Często klienci zadają pytanie, czy na oliwie można smażyć. My odpowiadamy: TAK. O ile kontrolujemy temperaturę dymienia (dla oliwy extra virgin to ok. 180 – 200 stopni). Co to oznacza w praktyce? Najlepiej gdy nie wylewamy oliwy extra virgin prostona rozgrzaną patelnię, a macerujemy w niej mięso czy „kąpiemy” warzywa i dopiero wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Np. tak jak w przepisie na szparagi.

Grecka oliwa extra virgin wykorzystywana jest również w kosmetologii jako produkt końcowy lub składnik kosmetyku (np. mydła, kremu, balsamu do ciała itp).

Objętość: 5l

Waga brutto: 5200g

Produkt naturalny. Przechowywać w ciemnych nienasłonecznionym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Data przydatności do spożycia: conajmniej 8 miesięcy od daty zakupu (dostawy świeżej oliwy średnio co dwa miesiące)

Producent: KONTOPOULOS

Produkt naturalny. Oliwę extra virgin MESSINIAKO jako jedyni sprowadzamy do Polski i można ją kupić w naszym sklepie internetowym OLIWOWO lub stacjonarnie, u naszych Partnerów.

Waga 4.955 kg
Producent

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN KALAMATA MESSINIAKO 5L”

Możesz lubić także…