Kuolourakia wielkanocne greckie ciasteczka przygotowuje się, według tradycji w Wielki Czwartek. Mogą miec rożne kształty: warkocze, eski, ślimaki, kuleczki… ale zawsze są kruche z aromatem świeżo startej skorki pomarańczowej.
Koulourakia mają dość prosty skład. Dlatego ważne, aby składniki pochodziły ze zdrowych źródeł. najlepiej wspierać male lokalne gospodarstwa, które znamy i gdzie mamy pewność co do oferowanych produktów. Prawdziwe masło, jaja z wolnego wybiegu, mąka z niewielkiego mlyna – to wszystko sprawi, że smak ciasteczek zapamiętacie na długo. I że będziecie wracać do tego przepisu.
Jak zrobić koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka? Oto przepis.
Składniki:
- 130g miękkiego masła
- 125g drobnego cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka plus jedno żółtko
- skórka z pomarańczy i sok z jednej pomarańczy, ewentualnie marmolada z pomarańczy
- 40ml mleka
- 500g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- ziarna sezamu do posypania i jajko do smarowania
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem
- Do masy dodawać pojedynczo jajka nadal ucierając.
- Dodajemy sok z pomarańczy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- Wrzucamy posiekane skórki pomarańczowe.
- Jeśli potrzeba dolewamy odrobinę mleka.
- Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie mozna nagrzać piekarnik
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodowki i formujemy w cienkie waleczki. Następnie wałeczki zaplatamy w warkocze lub skręcamy w ślimaki, eski, obręcze i inne wymyslone kształty.
- Ciasteczka ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy ok 20 minut.
Koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka można przygotować też w innych terminach, niekoniecznie tylko na Wielkanoc.
Ciasteczka koulourakia świetnie smakują do kawy. Można je dość długo przechowywyać.
Podsumowując, takie ciasteczka warto mieć zawsze „pod ręką”.