szparagi z jajkiem po benedyktyńsku OLIWWOO
Szparagi z jajkiem po benedyktyńsku
10 kwietnia 2020
kaszotto z fetą i szparagami Oliwowo
Kaszotto z fetą i szparagami
23 kwietnia 2020
koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka Oliwowo

Kuolourakia wielkanocne greckie ciasteczka przygotowuje się, według tradycji w Wielki Czwartek. Mogą miec rożne kształty: warkocze, eski, ślimaki, kuleczki… ale zawsze są kruche z aromatem świeżo startej skorki pomarańczowej.

Koulourakia mają dość prosty skład. Dlatego ważne, aby składniki pochodziły ze zdrowych źródeł. najlepiej wspierać male lokalne gospodarstwa, które znamy i gdzie mamy pewność co do oferowanych produktów. Prawdziwe masło, jaja z wolnego wybiegu, mąka z niewielkiego mlyna – to wszystko sprawi, że smak ciasteczek zapamiętacie na długo. I że będziecie wracać do tego przepisu.

Jak zrobić koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka? Oto przepis.

Składniki:

  • 130g miękkiego masła
  • 125g drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka plus jedno  żółtko
  • skórka z pomarańczy i sok z jednej pomarańczy, ewentualnie marmolada z pomarańczy
  • 40ml mleka
  • 500g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • ziarna sezamu do posypania i jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem
  2. Do masy dodawać pojedynczo jajka nadal ucierając.
  3. Dodajemy sok z pomarańczy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Wrzucamy posiekane skórki pomarańczowe.
  5. Jeśli potrzeba dolewamy odrobinę mleka.
  6. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie mozna nagrzać piekarnik
  7. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodowki i formujemy w cienkie waleczki. Następnie wałeczki zaplatamy w warkocze lub skręcamy w ślimaki, eski, obręcze i inne wymyslone kształty.
  8. Ciasteczka ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
  9. Pieczemy ok 20 minut.

Koulourakia wielkanocne greckie ciasteczka można przygotować też w innych terminach, niekoniecznie tylko na Wielkanoc.

Ciasteczka koulourakia świetnie smakują do kawy. Można je dość długo przechowywyać.

Podsumowując, takie ciasteczka warto mieć zawsze „pod ręką”.