SPANAKOPITAKIA greckie pierożki ze szpinakiem i fetą

ser feta z pieca - feta pieczona OLIWOWO
Ser feta z pieca – feta psiti
29 lutego 2020
pieczarki faszerowane z serem graviera Oliwowo
Pieczarki faszerowane z serem graviera
22 marca 2020
spanakopita greckie pierożki ze szpinakiem i fetą

Pita, czyli po grecku placek, nadziewana szpinakiem, fetą, manouri, mizithrą, szynką, kaseri i innymi jeszcze produktami jest podstawą śniadaniową w Grecji. W piekarniach, kawiarniach przed południem można kupić na wynos lub zjeść na miejscu spanakopitę, tiropitę, pitę z szynką, parówką, boczkiem. A na deser bougatsę, słodką pitę z nadzieniem budyniowo – kremowym. Spanakopitakia greckie pierożki są najbardziej popularne.

Co to są spanakopitakia?

Spanakopitakia to pierożki w formie trójkątów uformowne z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym. Często do farszu dodaje się ser feta, aby nada nieco ostrości.

Co to za ciasto filo i gdzie go kupić?

Ciasto filo to cieniutkie warstwy ciasta (skład: mąka, oliwa, sól i woda), które pod wpływem temperatury (w piekarniku) sztywnieją i się rozwarstwiają. Listki (filo to po gecku liść) stają się chrupiące. Ciasto filo jest chyba bardziej popularne w Grecji niż ciasto francuskie. Jednak wszystkie pierożki i zawijańce możemy wymiennie przygotować na cieście francuskim. Piszę to w przypadku, gdy nie będziecie mieli gdzie kupić gotowe ciasto filo. Gotowe, surowe ciasto filo możecie kupić w większych supermarketach. Szukajcie w lodówkach w makro, selgrosie, carefurze itp.

Spanakopitakia, greckie pierożki ze szpinakiem i fetą zrobicie bez problemu w domu. Trzeba zgromadzić tylko potrzebne składniki, a pracy będzie na ok. 30 minut plus czas na pieczenie.

Przepis na spanakopitakia greckie pierożki ze szpinakiem i fetą

Składniki (ok. 15 pierożków):

  • paczka gotowego ciasta filo
  • szpinak świeży baby 200g
  • ząbek czosnku
  • ser feta 150g
  • łyżka oliwy
  • masło – ok. 1/ kostki do smarowania ciasta

Przygotowanie:

  1. Wpierwszym etapie trzeba przygotować farsz. Siekamy czosnek i podsmażamy go na oliwie. Wrzucamy szpiank. Po dwoch minutach, gdy szpinak amniejszy objętość, dokładamy fetę i mieszamy tak aby utworzyła się jednolita masa.
  2. W paczce gotowego ciasta filo znajdziecie kilkanaście listków. Każdy listek trzeba podzielić na paski o szerokości ok. 6-8cm
  3. w rondelku rozpuścić masło.
  4. Pasek ciasta filo posmarować masłem. Ja używam pędzelka
  5. Na końcu paska wyłożyć łyżkę farszu (mniej więcej wielkość orzecha włoskiego)
  6. Pasek składamy w trojkąt. Zawsze wzdłuż boku, który sąsiaduje z resztą ciasta. Składanie w rożek jest bardzo intuicyjnie, nawet jeśli opisalam niejasno. Prawdopodobnie, jak tylko staniecie przed zadaniem zlożenia rożka – od razu Wam się rozjaśni;-)
  7. Gotowy rożek smarujemy na wierzchu masłem i układamy na blaszce. Wcześniej blaszkę dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Podobnie składamy pozostałe paski ciasta.
  9. Rożki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.

Spanakopitakia wybornie smakują zaraz po upieczeniu. Wtedy są chrupkie z zewnątrz, a farsz rozpływa się za każdym kęsem. Można oczywiście pierożki przygotowac wcześniej i odgrzać. Lub podawac na zimno. Wszystkie chwyty dozwolone,