Grecy zjadają średnio 11kg fety rocznie. Kilogam na miesiąc, ale wliczając noworodki, niemowlęta oraz alergików. Biały ser jest obecny praktycznie w każdym posiłku, ale w różnych postaciach. Nie tylko w sałatce greckiej (zwanej wiejską). Ser feta z pieca jest bardzo popularną przekąską na ciepło.
To danie znajdziemy niemal w każdej greckiej tawernie, a nazywa się feta psiti. Oczywiście każdy ma inny sposób jej przygotowania. Ale w rezultacie dostaniecie ciepłą, ropływającą się fetę którą fajnie wyjadać białą bułeczką lub grzanką.
Fetę pieczoną uda Ci się przygotować w domu. To dość proste danie, a jednak robi wrażenie na polskich gościach. U nas często pojawia się na śniadanie, zwłaszcza latem. Dlaczego? Ponieważ z fetą super zapiekają się pomidory. A wiadomo. Pomidory najlepsze są w sierpniu.
Składniki (na dwie osoby):
Przygotowanie:
Fetę z pieca podajemy bardzo gorącą. Najlepiej z bagietką lub pitą grecką. Pamiętajcie, że gdy otworzycie kieszonkę, będzie sporo rozgrzanej mocno oliwy. To jest poezja, taka maczana w niej bułeczka.
Oliwa i biała bagietka czynią to danie wysokokalorycznym. Sama feta też nie jest z chudego mleka;-)
Gdy podajemy fetę jako przystawkę, możemy liczyć, że jedną porcję spróbują trzy osoby. Wszak to tylko przystawka. A na stole pojawią się zapewne inne frykasy.