Cukinia jest podstawowym warzywem w Grecji. Spotakmy ją wszędzie i okązdej porze roku. Smażona cukinia w tempurze, w mące, w bułce tartej, pieczona, z grilla, nadziewana, surowa, duszona, zupa cukiniowa, placki z cukinii i nie wiem co jeszcze.
Najbardziej popularna postać to smażona cukinia w tempurze.
To hasło jest tak ogólne jak długa i szeroka Grecja. Po pierwsze cukinia może być cięta w rozmaity sposób. Mogą to być słupki jak frytki, plasterki cieńsze lub grubsze, czy wreszcie ala wstązki jak na zdjęciu. Niezależnie jak cięta, panierka to znów temat rzeka.
Jak uzyskać idealną tempurę?
Najważniejsze w całej zabawie jest aby wszystkie składniki do tempury były schłodzone. Woda, jajko a nawet cukinia – niech będą w lodówce praktycznie aż do momentu smażenia. Pamiętajmy, że smazoną cukinię w tempurze najlepiej podać od razu po przygotowaniu. te wszystkie czynniki weźmy pod uwagę, gdy planujemy wykorzystać przepis na imprezę.
Przepis na smażoną cukinię w tempurze
Składniki:
- dwie-trzy młode cukinie (ważne aby nie miały nasion w środku jak to jest w przypadku przerośniętych warzyw)
- 250ml wody gazowanej
- jajko
- 3/4 mąki pszennej (można dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ser graviera lub feta opcjonalnie (jako posypka na usmazoną cukinię)
Przygotowanie:
- Jajko roztrzepać z gazowaną wodą.
- Dodawać łyżka po łyżce mąkę cały czas mieszając. W międzyczasie wsypać (na mąkę) proszek do pieczenia.
- Wykorzystać tyle mąki by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego, albo nawet odrobinę bardziej lejącego.
- Gdyby okazało się, ze ciasto jest za gęste, dolejmy troszkę wody.
- Cukinię pokroić na mandolinie lub poprzeczną obieraczką wzdłuż. Wtedy otrzymamy takie cienkie efektowne wstążki.
- Przygotowane plasterki lekko solimy i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut aby odeszła woda.
- Odsączamy cukinię z nadmiaru wody. Wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzewamy frytownicę lub olej w głębokim garnku.
- Pojedyncze plasterki cukinii maczamy w cieście tempurze i smażymy w tłuszczu. Pamiętajmy aby stale utrzymywać wysoką temperaturę oleju.
- Usmażoną cukinię wykładamy na ręcznik papierowy (w papier doskonale wsiąka nadmiar tłuszczu).
- Cukinię przekładamy na talerz i posypujemy strartą fetą lub gravierą. Można użyć graviery z chilli. Wtedy podkręcimy lekko smak cukinii.
Smażona cukinia w tempurze najlepiej smakuje w towarzystwie sosu tzatziki.
Dla leniwców, i dla tych, którzy nie liczą kalorii może to być majonez.