kourabiedes greckie ciasteczka maślane migdałowe
KOURABIEDES greckie ciasteczka maślane migdałowe
22 grudnia 2019
vasiloptia ciasto noworczne Oliwowo
VASILOPITA noworoczne ciasto
31 grudnia 2019
ośmiornica z grilla Oliwowo

Owoce morza, w tym ośmiornica z grilla, są często serwowane w greckich tawernach, psarotawernach i mezedopolio czy ouzerio.

Naprawdę, owoce morza możemy zjeść w każdym daniu. Od przystawek zimnych (np. sałatka z owocami morza) i ciepłych (ośmiorniczki baby w cieście smązone na głębokim tłuszczu, krewetki w oliwie), poprzez zupy (zupa rybna z owocami morza) do dań głównych (np. ośmiornica z grilla, kalamary z piecy, kalamary nadziewane itd).

Ośmiornica, w przeciwieństwie do krewetek, jest bardziej wymagająca, jeśli chodzi o jej dobre przygotowanie. Mięso musi być miękkie i chrupiące zarazem.

Gdzie najlepiej kupić ośmiornicę i inne owoce morza?

Przede wszystkim, pamiętajmy, że w Grecji możemy zjeść świeżą ośmiornicę, taką, która suszy się w słońcu kilka dni po to by skruszeć i nabrać właśnie miękkości. W Polsce najlepiej kupić ośmiornicę mrożoną (to też jest sposób na skruszenie mięsa). My robimy zakupy z reguły w Makro lub w Selgrosie. Ale dobra ośmiornica mrożona jest praktycnie w stałej sprzedaży w Biedronce.

Najlepsza waga to 1.2kg- 1.6kg.

Trzeba pamiętać, że po przygotowaniu ośmiornicy będzie dużo dużo mniej.

Jak przygotować dobrą ośmiornicę z grilla?

  1. Ośmiornicę rozmrozić.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, ok 5l wody na 1kg ośmiornicy.
  3. Gdy woda bulgocze, osolić jak do ziemniaków i zmniejszyć ogień.
  4. Ośmiornicę zanurzać w wodzie aż do zagotowania i wyjąć. Czynność powtórzyć dwa – trzy razy. Chodzi o to, aby mieso „zamknęło” się.
  5. Następnie ośmiornicę gotować na bardzo małym ogniu (jak rosół) ok. 30-40 minut do miękkości.
  6. Wodę odcedzić i mięso lekko osuszyć.
  7. Kolejnym krokiem jest grillowanie. W zależności od możliwości można to zrobić na żywym ogniu (najlepiej!) lub na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Przed wyłożeniem na grill, ośmiornicę lekko popsikać oliwą.
  8. Po zgrillowaniu, ośmiornicę podzielić, tzn poodcinać macki. Macki można jeszcze pokroić na mniejsze części lub podawać w całości.
  9. Do ośmiornicy z grilla trzeba zrobić sos, w którym zamacerujemy mięso.

Przygotowaniu sosu – marynaty do ośmiornicy z grilla:

Składniki:

Przygotowanie: natkę pietruszki posiekać i wszystkie składniki wymieszać. Można zblendować.

Ośmiornicę podawać w wyżej przygotowanym sosie z bagietką i zieloną sałatą.

Biały ocet balsamiczny jest mało popularny w Polsce, ale można go kupić w naszym sklepie. Przyda się do sałatek, wszelkich owocow morza i sosów. Jest delikatniejszy od klasycznego balsamico i słodszy.