pieczarki faszerowane z serem graviera Oliwowo
Pieczarki faszerowane z serem graviera
22 marca 2020
szparagi z jajkiem po benedyktyńsku OLIWWOO
Szparagi z jajkiem po benedyktyńsku
10 kwietnia 2020
tsoureki wielkanocny grecki chlenbek Oliwowo

Pascha, czyli grecka Wielkanoc to wielkie wydarzenie kościelne, kulturowe, społeczne i rodzinne. Rodziny gromadzą się przy wspólnym stole, na którym króluje pieczony baranek.

Wcześniej, przed Wielkanocą we wszystkich domach pieczemy tsoureki, czyli wielkanocny grecki chlebek. Według mnie to jest najlepsza chałka ever;-)

Tsoureki dość prosto możecie przygotować z przepisu, ktory dla Was spisałam.

Jak przygotować tsoureki?

Wcześniej ugotujcie dwa-trzy jajka i w łupinkach po cebuli. Wtedy zabarwią się na kolor czerwony. To jest grecki kolor Wielkanocy (ale o tym w innym poście).

Przepis na tsoureki, wielkanocny grecki chlebek

Składniki (na dwa – trzy małe chlebki):

  • mleko – 1 szklanka
  • drożdże instant (jedna torebka)
  • mąka – 4 szklanki
  • cukier drobny – 1/2 szklanki
  • szczypta soli,
  • 2 jajka
  • sok z wyciśniętej pomarańczy – 1/4 szklanki
  • starta skórka pomarańczy – dwie trzy łyżeczki
  • masło – ok. 50  gram

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn: podgrzać mleko, wsypać do niego drożdże, 3/4szklanki mąki i 1/4 szklanki cukru.
  2. Gdy wszstko wymieszamy, odstawić do wyrośnięcia na 1h.
  3. Po godzinie, w misce wymieszać pozostałą makę i cukier. Dodać startą skórkę pomarańczy (czyli jak to w przepisach – mieszamy suche)
  4. W suchej masie zrobić dołek i wlać przygotowany zaczyn, roztrzepane jajka, roztopione maslo i sok z pomrańczy.
  5. Zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, aż do momentu gdzy nie będzie przywierało do rąk.
  6. Miskę posmarować oliwą i wyłożyć zagniecione ciasto. Przyktyć sciereczką i czekać, gdy ciasto podwoi swoją objęość. zajmie to ok. 1h.
  7. Gdy ciasto urośnie, podzielić na cztery kulki i z każdej kulki uformować sznurek.
  8. Zaplatamy dwa sznurki w warkocz i sklejamy początek  końcem, tak aby wyszedł ‚koszyczek”
  9. Do środka „koszyczka” wkładamy wczesniej ugotowane jajo.
  10. Jeszcze ok. 0 cekamy na ponowne wyrośnięcie.
  11. Przed wstawieniem do pieca, smarujemy chlebki rozbełtanym jajem.
  12. Pieczemy 1 180 stopniach ok. 35-40 minut.

Tsoureki można zrobić dla sieie i zanieść w prezencie. Ja bardzo lubię zjeść do porannej kawki. Takie chebki chałki możemy piec również w innym czasie. Wtedy możemy zapleść inny wzór.

Zwracam również uwagę, że tsoureki trzeba zjeść!

A gdy chlebek dłużej postoi na stole i będzie czerstwy, pokrójcie w kromki, lekko skropcie wodą i zgrillujcie w piekarniku. Ciepłe tsureki z marmoladą, mniam.