Pascha, czyli grecka Wielkanoc to wielkie wydarzenie kościelne, kulturowe, społeczne i rodzinne. Rodziny gromadzą się przy wspólnym stole, na którym króluje pieczony baranek.
Wcześniej, przed Wielkanocą we wszystkich domach pieczemy tsoureki, czyli wielkanocny grecki chlebek. Według mnie to jest najlepsza chałka ever;-)
Tsoureki dość prosto możecie przygotować z przepisu, ktory dla Was spisałam.
Jak przygotować tsoureki?
Wcześniej ugotujcie dwa-trzy jajka i w łupinkach po cebuli. Wtedy zabarwią się na kolor czerwony. To jest grecki kolor Wielkanocy (ale o tym w innym poście).
Przepis na tsoureki, wielkanocny grecki chlebek
Składniki (na dwa – trzy małe chlebki):
- mleko – 1 szklanka
- drożdże instant (jedna torebka)
- mąka – 4 szklanki
- cukier drobny – 1/2 szklanki
- szczypta soli,
- 2 jajka
- sok z wyciśniętej pomarańczy – 1/4 szklanki
- starta skórka pomarańczy – dwie trzy łyżeczki
- masło – ok. 50 gram
Przygotowanie:
- Przygotować zaczyn: podgrzać mleko, wsypać do niego drożdże, 3/4szklanki mąki i 1/4 szklanki cukru.
- Gdy wszstko wymieszamy, odstawić do wyrośnięcia na 1h.
- Po godzinie, w misce wymieszać pozostałą makę i cukier. Dodać startą skórkę pomarańczy (czyli jak to w przepisach – mieszamy suche)
- W suchej masie zrobić dołek i wlać przygotowany zaczyn, roztrzepane jajka, roztopione maslo i sok z pomrańczy.
- Zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, aż do momentu gdzy nie będzie przywierało do rąk.
- Miskę posmarować oliwą i wyłożyć zagniecione ciasto. Przyktyć sciereczką i czekać, gdy ciasto podwoi swoją objęość. zajmie to ok. 1h.
- Gdy ciasto urośnie, podzielić na cztery kulki i z każdej kulki uformować sznurek.
- Zaplatamy dwa sznurki w warkocz i sklejamy początek końcem, tak aby wyszedł ‚koszyczek”
- Do środka „koszyczka” wkładamy wczesniej ugotowane jajo.
- Jeszcze ok. 0 cekamy na ponowne wyrośnięcie.
- Przed wstawieniem do pieca, smarujemy chlebki rozbełtanym jajem.
- Pieczemy 1 180 stopniach ok. 35-40 minut.
Tsoureki można zrobić dla sieie i zanieść w prezencie. Ja bardzo lubię zjeść do porannej kawki. Takie chebki chałki możemy piec również w innym czasie. Wtedy możemy zapleść inny wzór.
Zwracam również uwagę, że tsoureki trzeba zjeść!
A gdy chlebek dłużej postoi na stole i będzie czerstwy, pokrójcie w kromki, lekko skropcie wodą i zgrillujcie w piekarniku. Ciepłe tsureki z marmoladą, mniam.