Pomysł na sałatkę z truskawkami i fetą podpatrzyłam, będąc na grillu u znajomych. Sezon truskawkowy w pełni, w związku z tym owoc pojawia się wszędzie. Śniadaniowo i koktajlowo. Obiadowo i sałatkowo.
Sałatka z truskawkami i fetą ma tak fantastycznie zrównoważony smak, że prawdopodobnie podpasuje wszystkim podniebieniom.
Dodatkowo, można wybierać z niej poszczególne składniki i delektować się słodyczą truskawek, czy słonym smakiem prawdziwej owczo-koziej fety. Takie skubanie „smaków” jest zdecydowanie na miejscu;-)
Jeszcze do niedawna truskawki traktowaliśmy stricte deserowo. Zawsze z cukrem, jogurtem czy śmietaną.
Sałatka z truskawkami i fetą – jak przygotować?
Nie odkryję Ameryki, pisząc, że wszystkie składniki na sałatkę muszą pochodzić z dobrego źródła. Wtedy z pewnością docenicie nieoczywiste połączenia słodkich i słonych smaków.
Przepis na sałatkę:
Składniki:
- mix sałat (fajne świeże często w sieci Lidl) lub tylko rukola albo młode listki lub dobrze się komponuje sam baby szpinak – duże opakowanie
- truskawki 0.5kg
- pomidorki koktajlowe 100g
- czerwona cebula
- ser feta 150g
- płatki migdałowe 60g
- oliwa 70ml
- cytryna
- łyżka musztardy dijon
Przygotowanie:
- Mix sałat wyłożyć do dużej miski. Jeśli jest taka konieczność, sałaty umyć i dobrze osuszyć.
- Truskawki pokroić w ćwiartki lub w połówki, w zależności od ich wielkości.
- Pomidory przekroić na pół
- Cebulę posiekać w piórka
- Płatki migdałowe uprażyć na patelni
- Przygotować sos vinaigrette: oliwę, sok z cytryny i musztardę umieścić w słoiczku. Zamknąć słoik i energicznie potrząsać aż do momentu gdy wszystkie składniki sosu połączą się.
- Pomidory, cebulę, truskawki wymieszać z sałatą. Dodać sos.
- Całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. na wierzch pokruszyć ser feta
- Opcjonalnie posiekać kilkanaście listków świeżej mięty i dodać na top sałatki.
Sałatka z truskawkami i fetą będzie świetną przekąską na każdy letni wieczór. Zwłaszcza jeśli spędzacie go z przyjaciółmi. Różne warianty składników spowodują, że za każdym razem sałatka będzie smakować inaczej, na nowo.
Zachęcam do zabawy ze smakami, do eksperymentowania w kuchni. To daje radość życia;-)