Fasolka szparagowa, wiadomo, najlepsza z bułką tartą i masłem. Ale, ale… naprawdę spróbujcie zrobić fasolkę szparagową po grecku w pomidorach.
Po pierwsze po fasolkę duszoną w pomidorach powinni sięgać wszyscy, którzy liczą kalorie. Po drugie, danie przygotowujemy bardzo szybko (można powiedzieć, że samo się robi) i wreszcie, po trzecie, ten smak naprawdę nie zawiedzie.
Danie wegetariańskie, z całą pewnością broni się jako samodzielna przystawka lub można podać z mięsem (na przykład ja uwielbiam z polędwiczkami z indyka w sosie teryaki) albo np. ze smażonym serem saganaki czy halloumi na ciepło.
Składniki:
(na dwie osoby)
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową po grecku w pomidorach podawać na ciepło. Ja oczywiście dodaję posiekaną papryczkę chilli. Zawsze to loteria, jak bardzo fasolka będzie ostra. Wszak papryczki zawsze mają nierówną ostrość.
W podanych proporcjach, z pewnością będzie dużo pomidorowego sosiku. Fajnie gdy mamy pod ręką białe pieczywo, np. bagietkę. Wtedy można maczać bułę w sosie i zajadać.
Acha, ostatnio podkręcam smak fasolki, dodając garść kaparów. Pawdopodobnie przypadnie Wam do gustu.