Sklep

OLIWA EXTRA VIRGIN KALAMATA MESSINIAKO 1L AGOURELIO

66,00 

Wysoko ceniona przez smakoszy gatunku ze względu na smak i aromat produktu.

Na stanie

SKU: C6FE-7189D_20170627121647-1 Kategoria:

OLIWA ŚWIEŻA SEZON 2025 (tłoczenie listopad 2024)

Oliwa extra virgin MESSINIAKO AGOURELIO to świeża oliwa tłoczona z pierwszych (nie zawsze w pełni dojrzałych) oliwek. Produkcja odbywa się pod koniec listopada. Świeża oliwa jest bardziej pikantna, zielonkawa w kolorze oraz cechuje ją dość niska kwasowość. Oliwa tzw early harvest jest bogata w polifenole!

Oliwę Messiniako produkuje się w okolicach Kalamaty na Peloponezie, rejon Messinia, w rodzinnej firmie, już ponad 100 lat.

Oliwa extra virgin „home made” Messiniako wytłaczana jest metodą mechaniczną na zimno (poniżej 27 stopni). Jest to tzw. oliwa jednoodmianowa monocultivar – produkowana wyłącznie z jednej odmiany oliwek (w tym przypadku oliwki Koroneiki). Jednoodmianowe oliwy są wysoko cenione przez smakoszy gatunku ze względu na smak i aromat produktu.

Rodzina Kontopoulos dba o najwyższą jakość oliwy i niepowtarzalny smak, nieustannie modernizuje tłocznię i prowadzi zrównoważoną działalność na bardzo konkurencyjnym rynku oliwy extra virgin.

Produkt jest najwyższej jakości, doceniony na rynku światowym, certyfikowany.

Dostępne objętości: 1l (butelka)

Jak podawać?

Grecka oliwa early harvest MESSINIAKO nadaje się do spożycia na surowo jak i  do gotowania, smażenia czy pieczenia.

Objętość: 1l

Waga brutto: 2200g

Produkt naturalny. Przechowywać w ciemnych nienasłonecznionym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Data przydatności do spożycia: czerwiec 2025

Producent: KONTOPOULOS CO

Produkt naturalny.

OLIWKI CHALKIDIKI BEZ PESTKI MARYNOWANE NA OSTRO, 200g
4 października 2017
oliwa niefiltrowana Messiniako Oliwowo
OLIWA EXTRA VIRGIN NIEFILTROWANA KALAMATA MESSINIAKO 1L
22 grudnia 2017